Ben Prestage (USA) voor twee exclusieve concerten naar Nederland

Ben Prestage

Ben Prestage komt voor twee exclusieve concerten naar Nederland! Deze bluesman uit de USA is in zijn eentje een drummer, violist, harpist, zanger en gitarist. Prestage zet ieder podium op zijn kop met een combinatie van blues, gospel, R&B en Appalachian dance-tunes. De overgrootmoeder van de multi-instrumentalist was een Vaudeville-muzikante die optrad tijdens medicine-shows en met Al Jolson tourde, grootvader was een sharecropper in Mississippi en moeder was een talentvolle boogie-woogie pianiste. Het is daarom niet verwonderlijk dat Ben Prestage vanaf zijn eerste levensdagen opgegroeide met de Mississippi cultuur en blues traditie.

Een banjospeler die naast de familie Prestage woonde spoorde de jonge Ben op ertoe aan dit instrument te gaan bespelen. Na zijn verhuizing naar de staat Florida nam hij de Mississippi Country Blues van zijn geboortegrond en ontwikkelde daaruit een eigen interpretatie van de Florida Swamp Blues. Deze stoofpot van “muddy-water meets black-water” bezorgde hem vele optredens van Californie tot North Carolina tot in de Florida Keys.

Ben Prestage speelde op grote blues- en folk-festivals, allerlei soorten bars en af en toe op een straathoek in de stad. Zo speelde Ben Prestage een tijd lang op de beroemde in Beale Street in Memphis waar hij zijn plek deelde voor het New Daisy Theatre met de legendarische Robert Belfour en de jongere bluesman Richard Johnston. Die laatste inspireerde hem om als straatmuzikant in “the Blues capital of the South” zijn muziek een nieuwe richting te geven. Aan de gitaar en banjo voegde hij een cigarbox-gitaar toe (gemaakt door John Lowe). Deze gitaar bestaat uit sigarendoos voorzien van twee besnaarde bezemstelen die onafhankelijk van elkaar uitversterkt worden. Daarnaast bespeelt hij met behulp van pedalen met zijn voeten de drums. Op deze manier creëert Ben Prestage een eigen stijl blues die zorgt voor een stroom van lege flessen en volle dansvloeren.

Ben Prestage speelt tweemaal in Nederland:
Zaterdag 26 juli: AreaFiftyOne Skatepark, Eindhoven.
Zondag 27 juli: Zwarte Cross Festival, Lichtenvoorde.