Nederland krijgt 1st National Cigar box Festival

cigarbox festivalHet Vechtdal, een uniek toeristisch gebied langs de Overijsselse Vecht, krijgt een nieuwe attractie: het 1st National Cigar box Festival op zaterdagmiddag 6 september 2014. Bo Hudson (Ommen) en Cigarbox Henri (Dalfsen), beiden een van de weinige Cigar box guitar bouwers en –spelers uit oost Nederland, organiseren dit samen met bikers café Calluna, op de grens Dalfsen – Ommen. Dit café is met zijn ‘American Roadhouse’ uitstraling en gelegen in de Vecht delta, een prachtige locatie voor een dergelijk festival. Daarom wordt Calluna tijdens het evenement dan ook omgedoopt tot “Delta Calluna” .

Het zeer gevarieerde muzikale programma is zo goed als rond, met cigar box bands en -acts maar ook skiffle-, folk- en Americana muziek zal er te horen zijn op het prachtige, speciale podium die middag. Bands die bv komen zijn: Gumbo and the Monk, Chitlin’Crew, Bacon Fat Louis, Bottle up and go, The Boothill Stompers, Cigarbox Henri & Friends en een aantal one-man acts, waarvan de namen binnenkort bekend worden. Tevens is er zelfs contact met een Engelse cigar box guitar act die graag een workshop cigar box guitar bouwen en spelen wil komen geven.

Vele standhouders hebben zich al aangemeld voor het gezellige marktplein met een mengelmoes van vele zelfbouwproducten zoals cigar box gitaren en andere instrumenten, diverse stands met art, American lifestyle, maar ook vele stands met de meer gangbare producten zoals sieraden, T-shirts, CD’s, etc. De bedoeling is dat het festival een hoog “Vechtdal gehalte” gaat krijgen.

De entree voor dit festival is helemaal gratis en ook voor kinderen tot ca 12 jaar, zal er van alles te doen zijn.
Zodoende wordt het festival tevens een happening voor het hele gezin. De aanvang is 14:00u

Historie en reden festival: de cigarbox gitaar en aanverwante zelfbouw instrumenten dateren uit bijna eind 1800. In Amerika in de burgeroorlog werd er al gespeeld op zelfgebouwde ‘Cigar box fiddles’. Later begonnen meer muzikanten de Cigar box gitaar en ook andere zelfbouw instrumenten te bouwen. Met name in de blues en skiffle muziek werd er onder andere door de crisis in de jaren 30 van de vorige eeuw, in Amerika zeer veelvuldig gebruik gemaakt van allerhande (goedkope) zelfbouw instrumenten. Heden ten dage heeft bijna elke staat in de VS zijn eigen, zeer goed bezochte Cigar box festival. Deze zijn overgewaaid naar Europa, o.a. naar Engeland en Frankrijk. Nu, juist in deze crisistijd, vinden wij dat het de tijd is voor een allereerste Nederlands Cigar box festival, wat meteen een mooie culturele boost voor het Vechtdal is. Dat het een uniek festival is blijkt wel uit het feit dat zelfs de TV er onlangs al aandacht aan bestede in het programma de Social