Next Level of the Blues

Mijn eerste kennismaking met de ‘blues’ was een optreden van Cuby and the Blizzards in de jaren zestig in het HCM (Hervormd Centrum Meerdervoort) in Zwijndrecht. Eelco Gelling was ongenaakbaar. Een niveau wat slechts voor weinigen was weggelegd. In ieder geval niet voor mij als gitarist. Daarna zag ik optredens van Peter Green’s Fleetwood Mac, John Mayall’s Bluesbreakers, Eric Clapton, Canned Heat en vele anderen. Door hen ontdekte ik de oorspronkelijke bluesmusici als Charley Patton, Robert Johnson, Muddy Waters, John Lee Hooker en vele anderen. John Lee Hooker zag ik later op het North Sea Jazz festival en ervoer dat die man, behalve dat hij uitmuntende muziek maakte, ook een enorm charisma had.

In de jaren zeventig was de belangstelling voor bluesmuziek weer net zo minimaal als tevoren. In het daarop volgende decennium kwam er echter een interessante CD uit genaamd: ‘Today’s Blues’ met artiesten zoals Lonnie Mack, Lonnie Brooks en Roy Buchanan. Een opleving! Daarna werd het over het algemeen minder. Met enkele uitschieters natuurlijk zoals Joe Bonamassa en minder bekende goden zoals Reverend J. Peyton, die zich vooral laat inspireren door de oerblues muzikant Charley Patton.

De laatste tijd staat ‘blues’ toch weer in de belangstelling. Alleen wel jammer dat vele ‘blues’ bands zich beperken tot het aloude 12 maten schema en / of de oude bluesnummers steeds weer ten gehore brengen. Dit is allemaal al gedaan en in de meeste gevallen vooral veel beter.

BluesDMCHet was lang wachten op een ‘Next Level’ maar eindelijk is het zover en die komt verrassend genoeg uit de Hip Hop-wereld. DMC (bekend van Run DMC) en Grammy Award winnaar Sugar Blue op mondharmonica hebben een grensverleggend bluesnummer opgenomen dat zeer toepasselijk ‘Next Level’ heet en ‘masterminded’ is door Sonix The Mad Scientist. Eindelijk na Jimi Hendrix weer eens musici die durven te experimenteren en een ander geluid maken. Daar waren we na bijna 50 jaar wel aan toe!

Op 26 Augustus a.s. besteedt Jan Marius in zijn radioprogramma Purple Haze op RTV Katwijk aandacht aan het nummer ‘Next Level’. (Wijzigingen voorbehouden.) Het programma is ook via internet te beluisteren: http://purplehaze.rtvkatwijk.nl/

3 Comments