Blues at the Castle herleeft

xaaIMGP4234 (800 x 613)Precies 44 jaar geleden maakte de vermaarde Bluesband Canned Heat filmopnames, die niemand ooit te zien heeft gekregen,  op de binnenplaats van het Kasteel in Wijk bij Duurstede,  daarna hebben er wel eens incidenteel wat muziekgroepen het fraaie gerestaureerde muziekpaviljoen aangedaan maar nu herleefde de Blues at the Castle weer met een fraai intiem akoestisch optreden van Ryan McGarvey en zijn band. In het paviljoen zelf waren de  50 schattige witte klapstoeltjes bezet, die normaal gebruikt worden voor trouwpartijen aldaar en daarom heen was het goed gevuld met staande Bluesmuziekliefhebbers waarvan sommigen met de ogen gesloten aan het  genieten waren.

xaIMGP4206 (399 x 600)Het weer werkte mee en de omgeving is een uiterst geschikte plek om ingetogen muziek te maken.

Wie Ryan kent van zijn festivalconcerten weet dat hij behoorlijk uit de voeten kan met zijn Gibson Les Paul Standard gitaar uit 1959, geruggesteund door een flinke Marshall versterker. Nu was er slechts zijn stem en een akoestische gitaar, een drummer die zachtjes op een met een handdoek omvloerste snare mocht tikken en een bassist die zijn verster niet harder dan stand 2 mocht zetten. Het publiek genoot, wiegde heen en weer en een enkeling waagde zich aan een dansje.

xaIMGP4200 (600 x 399)Het nadeel van een akoestische gitaar via de P.A. versterking  is dat het lang niet zo “zingt” als een electrisch exemplaar zoals voornoemd, zeker als er ook nog een batterij aan effecten gebruikt worden.

Als dan de solo’s niet worden uitgelicht dan blijft het allemaal wat vlak, maar misschien was dit wel de bedoeling.

De spanning kwam echter pas aan het einde met een instrumental als toegift waarin  “Killin’In The Name” van Rage Against The Machine te herkennen was, grappig dat niemand de bijbehorende tekst “F*ck you, i won’t do what you tell me” meezong.

Organisator BluesInWijk is na dit succes zeker van plan door te gaan met de Castle Sessies. Voor verdere activiteiten van deze bluesvereniging zie www.bluesinwijk.nl