Fraaie 2e editie van Castlerock

door Zjosque Bergman

De bezoekers van de 2e editie van Castlerock te Herzele Belgie mochten 2 dagen met prachtig weer volop genieten van een mooi en veelzijdig programma. Er was aandacht voor locale en inter-nationale acts. Rock & blues met vooral punky en funky invloeden maakten dat de bezoeker een reis in de tijd kon maken.

1a               1b                   2
Vrijdag was de eer aan de Belgische Broomstick Bluesband om te openen. Het bezoek begon binnen te komen en de sfeer was al meteen goed. Daarna volgde Monroaw (B) met het stevigere werk. Deze heren hadden een afwisselend optreden met een aantal zeer fraaie uitschieters. Het publiek bleef nieuwsgierig en kwam voorzichtig in beweging. De afsluiter van deze openingsavond werd verzorgd door The Handsome Fellows (N). Dit optreden spetterde vanaf t begin t podium af en het publiek werd meteen gevangen door hun aanstekelijke muziek. Er werd ook nog een plekje op het podium vrijgemaakt voor een kort maar enthousiast gastoptreden van Annemiek Rongen met haar mondharp. Als t aan de heren had gelegen was ’t festival nog tot in de latere uurtjes doorgegaan denk ik.
De 2e dag begon ’t feest al om 16.30 uur om de 6 optredende bands een mooi optreden te gunnen. Ze kregen allemaal anderhalf uur tijd, genoeg om een degelijke show op te bouwen. Tussendoor speelden op het Castlepodium Mathieu Pesqué & roll Pignault(F). Deze 2 fransen weten zonder veel volume telkens weer mensen tot stilte te verleiden, met hun deels blues en deels folkmuziek. Ik meende in het publiek soms een traantje te zien. Het mooie warme timbre van de stem van Mathieu combineert prachtig met de subtiele tonen van Roll’s harmonica’s, en als die dan af en toe ook nog vocaal mee inzet .. Heerlijk!
The Raw Blues Eexperience (B) zette als openingsband meteen een overtuigend optreden neer. Daarna was de eer aan de Shaggy Dogs. Deze franse band liet met een daverend optreden zien waarom ze de winnaar zijn geworden van de European Blueschallenge dit jaar. Blues en rock met punkinvloeden, geven deze heren een herkenbaar eigen geluid. Gekleed in zwart en rood, altijd herkenbaar, met de charismatische ‘Red’ als leading man.
Vervolgens was het de beurt aan de Guy Smeets Band(N). Deze 16-jarige gitarist schrijft naast de muziek ook nog zelf de nummers. De band die hij om zich heen heeft is er een met gelouterde muzikanten en ze weten dan weer samen een superoptreden neer te zetten. Het publiek is zichtbaar onder de indruk, en men zal hier ook zeker meer van horen.
Archie Lee Hooker(USA) ( jaja, familie van ..) arriveerde op het terrein als een ware diva. Enthousiast, klaar om met iedereen op de foto te gaan was hij al voor het optreden tussen het publiek te vinden. Met om zich heen een band met Europese musici voelde hij zich op en naast het podium zichtbaar als een vis in het water. Ik ben wel nieuwsgierig hoe een optreden van hem zou zijn met kleinere begeleiding. Misschien alleen een gitarist, of met daarbij een harpspeler..
De afsluiter was Shapeshifted(B). Ik denk dat veel mensen het eens waren dat dit een mooie spetterende band was, en een goede keuze van de organisatie om hiermee de 2 dagen feest af te sluiten. Het publiek bleef duidelijk aanwezig om nog even lekker ‘uit de plaat’ te gaan.. Daarna was het dan toch zo ver en kon organisator Dirk Noël spreken van een goed verlopen festival, met een goede sfeer. Hopelijk is de trent gezet en zullen zich volgend jaar meer mensen zich hierheen begeven.
Het deed me deugd ter zien dat er ook verschillende mensen de trip uit Nederland hadden gemaakt, en er waren ook Duitse bezoekers. Aanwezigheid van een gratis camping met basisvoorzieningen zal hier zeker toe hebben bijgedragen. Campers , auto’s en tenten mochten vrijelijk op een grasterrein van de locale voetbalvereniging worden neergezet.

De locale bieren werden met smaak gedronken, en ook de rest van de catering was dik in orde. Ter plekke gebakken pizza’s en een echte Belgische frituur. Enige te bedenken kritiek was dat de porties frites te groot waren , dus dat is nogal te overzien..
Techniek: prima geluid en belichting voor het podium (heb ook geen muzikanten horen klagen over het podiumgeluid) en ook de rest van het terrein was prachtig uitgelicht. Minpunt je was dat de belichting bij een band voornamelijk van achter kwam, waardoor er voor de toeschouwer helaas een deel van de show verloren ging. Dit bleek een voorkeur van de band te zijn. Mijn advies? Nooit meer doen!
Ik wens de organisatie en het mooie team van vrijwilligers een tevreden gevoel toe, dat is zeer zeker verdiend. Zoals gezegd, hopelijk vinden de volgende editie meer mensen er hun weg heen. Voor de liefhebbers uit Nederland, het is een eindje rijden maar dat zou je niet mogen weerhouden. Een mooie locatie, een goed programma, een gezellige camping en een fraaie entreeprijs staan daartegenover.

3 4 5

6 7 8

8a 8b 9

10 11 12 13

14 15 17

18 19 20 21

22 23 24

24b  25 26  27

28 2930

31 32 34 33