200 jaar saxofoon

Noem eens een muziekinstrumentenbouwer van leeftijd; men komt wellicht niet verder dan Antonio Stradivari of Henry Steinway. Toch geniet een muziekinstrumentenmaker uit ons buurland België wereldwijde bekendheid: Adolphe Sax (°Dinant 1814 – † Parijs 1894). Sax’ meesterschap heeft niet alleen geleid tot een homogene, ergonomische, universeel inzetbare familie van muziekinstrumenten, zijn marketing instinct zorgde er ook voor dat zijn naam tot op vandaag met die geniale uitvinding, de saxofoon, verbonden is gebleven.

Om dit te onderstrepen – en ook een beetje naar aanleiding van Sax’ tweehonderdste verjaardag, natuurlijk – brengt het Muziekinstrumentenmuseum in Brussel bijna 200 instrumenten samen in een overzicht van Sax’ productie. Met als topstukken de oudste bewaarde saxofoon – een bariton uit 1846 –, een unieke saxtuba uit Bad Säckingen, de stars and stripes-gekleurde tenor die Bill Clinton ontving in 1994 en de Selmer waarmee Coleman Hawkins in 1933 ongehoorde jazz in Europese oren toeterde.

Ook bracht kortgeleden een delegatie muzikanten uit Sax’s geboortestad een bezoek aan manneke Pis in Brussel om het ventje van een costuum en een saxofoontje te voorzien.pis

Tijdens de tentoonstelling die tot 11 januari 2015 duurt krijgt men een verkrijgbare rijkelijk geïllustreerde catalogus waardoor u alles te weten komt over Sax’ saxofoons, ook zijn andere uitvindingen (saxhoorns, saxotromba’s), zijn zakelijke perikelen, zijn bewogen privé leven en zelfs zijn medische instrumenten (!) komen aan bod, inclusief een goedgevuld programma van concerten, live demonstraties, rondleidingen en workshops.

Voor nadere informatie: www.sax200.be

foto © nieuwsblad.be

pis 3