Bluesdag- Dutch Blues Foundation- Dutch Blues Challenge

5

Tijdens de Bluesdag op zondag 5 oktober gehouden in Nieuw Vennep, georganiseerd door de Dutch Blues Foundation, worden workshops en masterclass gegeven door diverse iconen zoals Ruud van Ingen (piano, zang), Willem van Dullemen (gitaar, zang) en de jongere Machiel Meijers (harmonica, zang) gaven inzicht in de technieken van de prewar blues uit de jaren 1920-1940.

Er was een Bluesmarkt waar allerlei leuke gadgets te koop zijn, tweedehands vinyl en cd’s. De Dutch Blues Foundation en de European Blues Foundation waren vertegenwoordigd met een info stand. Een stand met unieke en door veel muzikanten gedragen schoenen, tassen en riemen, kortom, er was voor elk wat wils, zelfs een clinic Bluesdansen!

Een prachtige foto tentoonstelling, waarvoor Rien Wisse ( van Block Magazine) verantwoordelijk was voor de samenstelling en presentatie, waar we foto’s zien van grootheden uit de vroege begin jaren van de blues. Spaarzaam gefotografeerde grootheden, al of niet geschoten door professionals, maken vandaag, vanuit hun lijsten, dus deel uit van wat “een verbroedering van de blues muzikanten” wordt genoemd, de Blues Challenge. De foto’s zijn overigens tegen een geringe prijs van 20 euro te koop.

Maar dan nadert het tijdstip dat de Blues Challege zijn aanvang gaat nemen. Om de Blues Challenge is het vandaag tenslotte om te doen.
Wie zal uiteindelijk met de hoofdprijs naar huis gaan? Een hoofdprijs die zal bestaan uit een deelname aan de European Blues Challenge én deelname aan de International Blues Challenge in Memphis!

10 Blues acts zullen acte de présence geven, die allemaal in 20 minuten mogen laten horen waarom zij degene zijn die met de hoofdprijs naar huis horen te gaan. Een sterk deelnemers veld staat ons te wachten. Het leeftijdsniveau is aanzienlijk gedaald, wat ons blueshart doet verheugen, want de blues kan wel wat jong bloed gebruiken. Sommige band/duo’s en soloartiesten hebben al eens op dit podium gestaan en voor de overige deelnemers is het een eerste keer.

Mariella Tirotto & The Blues Federation bijten het spits af. Mariella is een vrouw die zichzelf en de overige bandleden weet te presenteren op het podium. De keuze van haar altijd schitterende outfit, weten wanneer en waar ze moet gaan staan op het podium wat betreft de shots van de fotografen, laten zien dat zij een vakvrouw is. Het optreden van de band werd o.a uitstekend ondersteund door Mischa Sprenger, die we kennen van The Damned and Dirty. Hij geeft een paar schitterende gitaar solo’s weg, die het publiek naar waarde weet te schatten. Dit in combinatie met Mariella’s donkere aparte stem, die goed past bij de mix van blues en jazz stijl van de band, de interactie met het publiek maakt van deze heerlijke performance een prachtige opener van de Challenge.

Waar Kees Schipper vorig jaar nog het podium betrad met zijn Bemanning, staat Kees Schipper nu met Ad Landa klaar om zich te presenteren als duo. Twee stemmen, twee gitaren en voetpercussie, dit tweemanschap klinkt als een rots in de branding met hun prachtige repertoire van door country en rootsachtige gelardeerde blues stijl.

Dan wordt het podium omgebouwd voor een band die ook vorig jaar mee deed, AJ and The Wildgrooves. Ditmaal blijkt de frontvrouw erg nerveus te zijn maar daar was tijdens het optreden niets van te merken. En hoeveel beter zijn ze dan vorig jaar. De band heeft het afgelopen jaar een duidelijk te horen groei doorgemaakt. De band staat voor “rauw, rockend, wild en dit alles doorspekt met een vette Bluesharp. Een lekker feest!

De volgende in de categorie duo/solo is Ralph de Jong. Iedereen draagt deze sympathieke gast een warm hart toe. De man met de klompen is alweer een poosje terug na een langdurige afwezigheid door ziekte, en de verwachtingen zijn waarschijnlijk hoog gespannen voor vandaag.
Ralph de Jong is een bluesman in hart en nieren die alles geeft, zijn hart, zijn geest en zijn ziel voor de muziek en dat is altijd te merken in zijn optredens. Ook vanmiddag laat hij weer zoveel intensiteit voelen dat je totaal meegesleept raakt in zijn spel.

En dan is het tijd voor een voor ons onbekende band: Zippy Leaps. Wat een kennismaking zeg! Een band met Anna Hoekstra als frontvrouw, Brend Bakker op de gitaar en twee niet geheel onbekenden op de drums en bass; Marco Overkamp en Donald van der Goes, die we kennen van de Veldman Brothers, wat een binnenkomer! Een prominente rol voor de jonge gitarist die een lekkere vette sound en een goede uitstraling heeft. De debuut werd met enthousiasme ontvangen door een publiek, van deze band gaan we meer van horen, dat is zeker.
Na het versterken van de inwendige mens maken we ons op voor een band met roots in Limburg. Howlin’ Stone, een blues/rock band bestaande uit een paar jonge gedreven mannen, die een enorme vitaliteit uitstralen. De zanger gitarist, met een ietwat geforceerd stemgeluid, keek met een gretigheid in de ogen de zaal in.

Om de gastheer te citeren, “de eerste rij fans voor het podium, bestaat voor het eerst uit mensen die hun eigen tanden nog hebben”, om maar even aan te geven dat de tijd dat de blues alleen maar voor de ouderen is, voorbij is. Niettegenstaande dat het gehalte meer blues/rock is dan echte blues, dat is over de hele brede linie nog maar weinig te vinden. Niettemin een stomende performance van deze band die de zaal in vuur en vlam zet. Het zeer enthousiast publiek, laat wel weten dat deze band naar Memphis mag!

De ombouw van het podium is nu voor Fat Harry & The Fuzzy Licks die een feest weten neer te zetten. Voor de gelegenheid waren er wat extra blazers ingehuurd zodat het een bredere sound kreeg maar het een ook wat onwennige performance werd. Dan de Leif de Leeuw Band. De Leeuw als frontman is net als de overige bandleden zeer jong maar draait alweer aardig wat jaartjes mee in het circuit. De band is gegroeid qua uitstraling, wat zeker te zeggen valt van de zangeres Britt Jansen. Leif , zeer getalenteerd, speelt op uiterst gevoelige wijze, zodat de zaal doodstil wordt. Hij is de enige van alle deelnemers die dat weet te bewerkstelligen.Voor velen de grote kanshebber voor Memphis!

En dan de 2e band uit Limburg, de Guy Smeets Band. Gitarist Guy Smeets is nog een schooljongen, die logischerwijs nauwlettend in de gaten en begeleid wordt door zijn ouders. Mag Leif de Leeuw zeer technisch zijn, Guy weet je te raken met zijn enthousiasme. Zijn solo’s met een gevoelige rauwheid spatten van het podium. Het kan snel gaan, want twee jaar geleden vroeg hij bescheiden of hij mocht meespelen met Ben Poole uit de UK en nu doet hij dus mee aan de Challenge!

De laatste band, Mr. Boogie Woogie is een schitterende show-band. Hun laatste performances zijn een tribute naar de muziek van Fats Domino, wat ze erg goed brengen.Mr. Boogie Woogie, compleet met een uitgebreid blazers esemble, sluiten deze dag op feestelijke wijze af; in de ruimte naast de bar was een scherm opgesteld, waar alles wat rustiger en met betere temperaturen te volgen was. Spontaan werd er ook gedanst op de muziek van Mr. Boogie Woogie, die zich daar uitstekend voor leent.

Na loterijen met leuke prijzen en de bekendmaking van de nominaties voor diverse Blues awards was het dan nu tijd voor de bekendmaking van de winnaars. Degene die hun geluk mogen beproeven in Memphis zijn geworden in de categorie duo/solo, Ralph de Jong en de band die naar Memphis mag is de Leif de Leeuw band. Voor de één een terechte beslissing van de jury, voor de ander een verrassend besluit.
Een ieder heeft weer een prachtige dag mogen beleven, georganiseerd door de Dutch Blues Foundation. Een dag die afwisselend was en waar ook de jongere musici hebben laten zien dat de Blues(rock) still alive and kicking is.

foto’s © Tom Moerenhout