Richard van Bergen’s Rootbag – Rootbag

Bergen, Richardvan Rootbag_cVier jaar na de oprichting verschijnt eindelijk de eerste cd van Richard van Bergen’s Rootbag. Het trio, dat op de cd nog bestaat uit zanger/gitarist Richard van Bergen, bassist Dick Wagensveld en drummer Jeroen ‘JJ’ Goossens, heeft in die tijd diepe indruk gemaakt op hun publiek met hun rauwe Deltastyle rootsmuziek. Het zat de band niet mee met het uitbrengen van de cd. Na de eerste opnamen gemaakt te hebben brandde de studio af en kort daarop kwam Dick te overlijden. Uiteindelijk is met de hulp van bassist Andert Tijsma en gitarist Isa Azier toch nog de cd afgemaakt en “Rootbag” is een feit.

Het album bestaat uit dertien door van Bergen geschreven songs, die zich stuk voor stuk in het al genoemde Deltablues stramien bewegen. Denk aan de rauwheid van R.L. Burnside en Junior Kimbrough en dat vermengd met swampblues en ritmes uit New Orleans en je hebt ongeveer een idee wat je kunt verwachten. Steunend op de stevige ritmetandem Wagensveld/Goossens trekt van Bergen met zijn stevige gitaarwerk en heldere stem de songs uit de zware Mississippiklei.    Het zijn stuk voor stuk sterke nummers die vol overtuiging worden gebracht. De beste zijn naar mijn mening de eerste song, de stevige boogie “Nobody”, die mij aan Seasick Steve doet denken, het rustig “OD On Love”, waarin van Bergen met een Wah-gitaar door een dominante bas wordt begeleid, en het stampende “Lose Your Pride”.

Conclusie: een prima album met eerlijke, rauwe, uit de klei getrokken blues. Een absolute aanrader.

 

 1. Nobody
 2. When He Comes
 3. All The Time
 4. Give Me Your Heart
 5. Stand In Line
 6. One Day
 7. OD On Love
 8. Tired Of Bein’ The Fool
 9. That I Am
 10. Don’t Lose Your Pride
 11. Will This Love
 12. Love Tells No Lies
 13. OD Slight Return(eigen beheer) (8/10)

 

Richard van Bergen’s Rootbag – Rootbag (eigen beheer)(8/10)