Kingsnakesfestival (Rossum, 4/10/2014)

img_logo_ksfAangekomen bij de tent van het Kingsnakesfestival in Rossum viel als eerste de ontspannen sfeer op. De organisatie had alles goed gepland en ging het festival in als een feest, niet als een prestatieproject. Hoewel het toch wel vroege start was om 19.00 uur met De Wet hadden zich de eerste bezoekers al gesettled voor het podium en wachten af wat er ging komen. De energieke mannen van ‘De Wet’ gaven een verassend optreden voor een langzaam vollopende tent. Mel Hage geeft grif toe ’niet de blues te hebben geleefd’, ze halen hun inspiratie dan ook allerlei hoeken. Motown en de gitaarhelden uit de 70’s zijn een grote inspiratie voor dit trio; geen gedoe, maar knallen!

Vervolgens werd het podium omgebouwd voor Little Steve & The Big Beat, terwijl de muziek van DJ Jazzy Bronze de ruimte vulde. De band zette een erg fraai bluesoptreden neer met mooie soul- en swinguitstapjes (denk aan Freddie King, Johnny ‘Guitar’ Watson, Jimmie Vaughan and Clarence Carter). Steven van der Nat, ervaren en bezield muzikant, weet het publiek goed te raken met zijn strakke en geladen gitaarsolo’s. Zeker een kwaliteitsoptreden van deze 5-koppige band met blazerssectie.

The Rhythm Chiefs kozen ervoor om heel dicht bij elkaar een plekje te zoeken op het grote podium. Een krachtige keuze, want zo voelde jij je een toeschouwer bij een heel intens en intiem optreden. Enorm op elkaar gefocust met soms jazzy drums, indringende gitaar, vette solo’s.. Spelen alsof we in een eitje zitten noemde Danny van de Hoff het.

Daarna was het beurt aan The Eminent Stars. Deze 10-koppige band was duidelijk van zins om een feestje te bouwen met funky en dansbare feestmuziek en dat lukte uitstekend! We praten hier over een band met funky- en rhythm and bluesinvloeden uit de 60’s en 70’s. Toen drummer Toon Oomen uit Amerika terug kwam in Amsterdam wilde hij de sfeer uit New Orleans naar Nederland brengen. Dit vormde de basis van zijn muzikale queste om met saxofonist Ben Mendez een originele sound te creëren. Met wisselende zang en een uitgebreide begeleiding stond het optreden als een huis.

Hoewel zanger Bruce James 29 uur had gereisd om erbij te zijn en zich niet helemaal lekker voelde, raakte zijn stem velen tot in het puntje van hun tenen. En het was nog niet voorbij..

Afsluiten mochten de spaanse Limboos uit Madrid het feest in Rossum. Deze vier Spanjaarden (sorry mevrouw de Drummer), deed het publiek terug gaan in de tijd. Een perfect gestyled kapsel achter de drums, de heren in ’t pak met glanzend zwart haar. Deze Rhythm & blues met ‘jungle-inspired rhythms’ maakte een grote vrolijkheid bij het publiek los. Ook al was het laat, er zwierden allerlei mensen samen over de dansvloer, en vooral door de jongeren werd flink om elkaar heen gedraaid. Ik moet zeggen dat ik nog nooit iemand zo gedreven met de sambaballen heb gezien als deze man met baard. Denk aan Mambo, Rock ’n Rolla, en je hebt een aardig beeld wat je van deze opvallende band kunt verwachten.

Kingsnakesfestivalorganisatoren, vrijwilligers, bands en een zeer gemêleerd publiek hebben er weer een bijzonder avond van gemaakt. Ik weet zeker dat er zondag nog veel nagepraat en gelachen zal zijn op het Kingsnakes- Foodfest, in dezelfde tent.