Leif de Leeuw P79 Den Bosch 12/10/2014

door Zjosque Bergman

Hoewel buiten in Den Bosch de eerste aanzet voor het carnaval al weer was ingezet, bij het optreden van de Leif de Leeuw band was daarvan niets van te merken. Ondanks het fraaie weer had zich een mooi publiek verzameld om van het optreden van deze verse winnaar van de Dutch Blueschallenge te genieten

.leif 1De band had er de afgelopen 4 dagen heel wat kilometers opzitten ( Duitsland, Utrecht, Texel & Den Bosch), maar daar was niets van te merken. Ze hadden er zin in en er werd dan ook stipt op tijd begonnen. Uiteindelijk zouden er in 2 sets zo’n 19 nummers passeren; deels covers, deels eigen werk, maar alles zeer de moeite waard.
Tijdens de eerste set was het vooral zangeres Britt Jansen die met haar krachtige stem de aandacht opeiste. Eigen werk en bekende covers passeerden aaneengesloten de revue. Vaak zijn er tussen nummers te lange pauzes, maar deze jonge muzikanten hebben een strak plan en alles sluit prima aan. Opvallend is ook dat er geen overbodige microfoons op het podium staan, hoewel de microfoon van Bassist Eibe Gerhardt, die hij alleen gebruikt voor aankondigingen, best achter hem geplaatst mag worden zodat het publiek een vol zicht kan hebben op zijn prachtige Adamovic-bas. Het spel en geluid van deze bassist doen zeker niet onder voor de soms jubelende klanken van Leif’s gitaar en heeft een zeer mooi en karakteristiek geluid.. De nieuwe drummer Tim Koning, studiegenoot van Leif op het Rotterdamse conservatorium, voelt zich als een vis in het water en hoort er ondanks hij maar kort in de band zit echt bij.

Ook degenen die eigenlijk voor een drankje en babbeltje op pad waren gegaan vielen steeds vaker stil en kreeg de band kreeg hierdoor met een applaus na de solo’s de waardering die ze verdiende.
Bij “Boaz” was de zaal muisstil. Leif begint subtiel, gevolgd door een prachtige stuk baswerk van Eibe dat weer overloopt in een gedreven stuk gitaarwerk waarin alles gegeven wordt.
Daarna is het even lekker los met ‘Mary had a little lamb’. Verrassend was het om bij het emotionele ‘Bird on a wire’ de drummer en bassist het podium te zien verlaten. Leif begeleidde Britt bij een wonderschone belofte .. I swear by this song and all I’ve done wrong, I’ll make i t all up to you .. I try, in my own way to be free ..
Het publiek wordt hierna nog verwend met een aantal covers waaronder ‘Have a cigar’ van Pink Floyd en met een medley van Hollands trots “Focus” sluiten de heren en dame hun 4-daagse tour af.

Dan nog even napraten met de fans en dan tijdelijk terug naar het dagelijkse leven vol met dromen en plannen over het naderende bezoek aan Memphis in januari en Brussel in maart 2015

Dat zal zeker een onvergetelijke trip worden!

leif 3a leif 2