King of The World vrijdag in het Dolhuis in Dordrecht

Erwin java (King of the World)Op vrijdag 17 oktober speelt King of The World in het Dolhuis; de nu al roemruchte roots rhythm&bluesband rondom Erwin Java (Cuby & The Blizzards). Onder de naam DJS XL organiseert het Jazzpodium geregeld grotere concerten op andere locaties dan het eigen podium. Na het overlijden van blueslegende Harry Muskee (Cuby) besloot Erwin Java niet bij de pakken neer te zitten en richtte hij begin 2012 de band King Of The World op. De band bestaat uit een viertal bluesgiganten: Erwin Java (Cuby & The Blizzards, Jan Akkerman, Larry Carlton, Herman Brood), Ruud Weber (Snowy White), Govert van der Kolm (Coco Montoya, Matt Schofield, Monster Mike Welch) en Fokke de Jong (Normaal).

Sindsdien is het rap gegaan. De snel uitverkochte try-outs en de belangstelling van grote festivals waren al veelbetekenend, maar de groep voldeed met zijn liveshows ook nog eens ruimschoots aan de vooruitgesnelde verwachtingen.

Met het in maart 2013 verschenen album ‘Can’t Go Home’ beleeft de groep zijn definitieve doorbraak. De reacties in de vaderlandse, Belgische en Duitse muziekpers zijn unaniem lovend.

Bluespaus Johan Derksen reikt de band het eerste exemplaar uit tijdens het Radio 2-programma TROS-Muziekcafé en presenteert ze in Pauw & Witteman als “het bewijs dat er in Nederland nog échte muziek gemaakt wordt”. Ook het instituut Vrije Geluiden op VPRO televisie gaat voor de bijl: King Of The World is de eerste Nederlandse bluesband die in het decennialang bestaande programma optreedt.

In oktober 2013 betrekt de band wederom de boerderij in het Friese Haule voor de opnames van de tweede CD, kortweg ‘KOTW’” getiteld. Saillant detail: ook dit keer levert een aggregaat storingsvrije stroom. De elf eigen composities op ‘KOTW’ laten een band horen die door het vele toeren nog verder is gegroeid en aan diepgang heeft gewonnen. Iets steviger dan het debuut bevat dit album weer diverse stijlen, van slow blues tot New Orleans-stijl tot wat ‘popblues’ genoemd zou kunnen worden. En ook de meerstemmige zang ontbreekt natuurlijk niet.

Line-up: Erwin Java – gitaar; Fokke de Jong – drums, backing vocals; Govert van der Kolm – Hammond, backing vocals; Ruud Weber – zang, bas.