The Hoax live Bosuil Weert 26-10-2014

DSCN8227 (450 x 600)The Hoax is in ons land. Dat kan geen enkele bluesfan zijn ontgaan. Deze band behoeft nauwelijks nog introductie. In de jaren negentig de UK en Europa veroverd, eind jaren negentig tot groot verdriet van een grote schare fans “uit elkaar”, eigen projecten gestart, en sinds optredens in 2008, 2009 en 2010 lijkt het alsof ze nooit zijn weggeweest.

In 2013 was er een uitgebreide tour en nu in 2014 weer opnieuw terug in Nederland. De locatie van vanavond is de Bosuil in Weert. Er staat een concert plus jamsessie afterwards te wachten. Tot grote verrassing van iedereen is er nog een duo als voorprogramma, genaamd Take This. Twee mannen op akoestische gitaren die drie kwartier lang een aantal covers ten gehore brengen dat absoluut niet past bij het publiek van vanavond. De “die hard” Hoax fans die zich vlak voor het podium hebben verschanst klappen beleefd maar de rest van het publiek neemt met nog een biertje maar even de week met elkaar door. Weer anderen nemen alvast een frietje bij de uitbater die naast de Bosuil zijn friettent heeft opgezet. Jammer voor dit sympathieke duo, die absoluut een betere waardering verdient maar dan wellicht voor een ander, meer bij hun stijl passend, publiek. Al met al is het lang wachten op datgene waar we allemaal voor gekomen zijn. Na bijna anderhalf uur later dan op het programma staat, betreedt de band, met de brutale en zinderende uitstraling, dan toch eindelijk het podium. Oud en nieuw werk komt aan bod en het publiek is uitzinnig door de heerlijke solo’s van Jesse, zo ook Jon en de bluesharp van Hugh die echt het onderste uit de muzikale kan geeft. Zoals altijd hebben de mannen onderling ook veel plezier en worden er hier en daar wat klinkslagen uitgewisseld. Natuurlijk wordt er ook gereageerd op uitlatingen vanuit het publiek en wordt er heel hartelijk gegroet als ze oude bekenden tussen het publiek zien staan. Eén fan gaat toch wel helemaal uit zijn dakje als hij met naam wordt genoemd door Hugh Coltman als de fan die de band al sinds jaar en dag letterlijk volgt en steunt. Aangezien de man vandaag jarig is wordt hij door band en publiek toegezongen. Hij krijgt speciale handgeschreven “birthday” lyrics aangereikt en de man laat zich laven! De nummers van BB King, het thema van de huidige tour, worden geweldig neergezet. De bluesjas van deze grote man, past de skinny boys uit Engeland niet slecht, integendeel zelfs! Het is met nummers als Please Love Me, Trouble, en You Upset Me Baby heerlijk genieten. Het publiek kan er geen genoeg van krijgen en natuurlijk wordt er luidkeels geroepen om “nog een liedje”. In de toegift laat de band zien waar hun roots liggen en memoreren ook nog aan de onlangs overleden legendarische Cream-zanger/bassist Jack Bruce.

DSCN8264 (370 x 600)Dan gaan de grote lichten aan en wordt de zaal schoongeveegd. In afwachting van de jamsessie waarvoor de Bosuil tot een intieme club wordt getransformeerd, gaan de meeste mensen weg en blijven er ongeveer 75 achter om deze unieke gelegenheid mee te maken.

Om 20.30 uur is het dan zover en gaan de mannen door alsof ze nog geen optreden vandaag hebben gehad. Een intieme sfeer met een alreeds uitzinnig select publiek. Het is een echte jamsessie, mensen uit het publiek worden op het podium gevraagd. Ook iemand op mondharmonica die, naar ik meen, ooit een battle van Hugh heeft gewonnen. De bandleden spelen afwisselend als band en als solist, Robin neemt zelfs plaats achter de drums.

Een avond vol blues, passie, inzet en plezier hebben deze mannen het publiek gegeven. We gaan allemaal tevreden naar huis.

Bandleden: Hugh Coltman – Vocals, bluesharp
Jesse Davey – Guitar
Robin Davey – Bass
Jon Amor – Guitar, backing vocals
Mark Barrett – Drums