Mooie tegenstanders voor Leif de Leeuw en Ralph de Jong bij de International Blues Challenge 2015

Rum-en-boogie_DSC_2761-02_kleinThe Blues Foundation is een in Memphis gevestigde organisatie met een missie. De blues muziek bewaken en promoten. Hun missie uitdragen doen ze op verschillende en uiteenlopende manieren. Denk hierbij aan het aanleggen van een archief, het promoten en ondersteunen van artiesten, educatie/informatie, contact houden met liefhebbers en het organiseren van concerten. Niet alleen in Memphis maar overal ter wereld waar bluesliefhebbers zijn. Iedereen kan zich individueel aansluiten of als organisatie (een blues society). Sinds de oprichting in 1980 zijn er nu 4.100 losse leden en 200 organisaties waarvan 25 in landen buiten Amerika, die bij elkaar zo’n 50.000 liefhebbers en professionals vertegenwoordigen. The Blues Foundation wordt bestuurd door een 27 koppige raad. De financiën komen binnen via lidmaatschapsgelden, donaties, sponsoring, subsidies, verkoop merchandise en concerten.

Rum-en-boogie_DSC_2822-02_kleinThe Blues Foundation denkt hun missie te kunnen volbrengen middels 8 speerpunten;
– Behoud van de Blues:
– The Blues Hall of Fame, hier worden de mensen die veel betekent hebben voor de bluesmuziek geëerd;
– The HART (Handy Artists Relief Trust) fund, een fonds om artiesten en hun familie te ondersteunen als ze door ziekte of een ongeluk niet kunnen spelen voor hun geld;
– Sound Healthcare Program, een ziektekostenverzekering voor bluesmusici.

Bluesfestiviteiten:
– Blues Music Awards (BMA), dit wordt elk jaar in mei gehouden in Memphis. In 25 categorieën worden 100 mensen genomineerd voor een award. In aanwezigheid van de gehele bluesscene wordt het geheel omlijst met muziek en lekker eten;
– International Blues Challenge (IBC), deze jaarlijkse 5 dagen durende blues competitie wordt in 2015 vanaf 20 januari gehouden in Memphis. Meer dan 250 acts in de categorieën band, solo/duo en talent strijden om de winst, prijzen en eer. Deelnemers worden afgevaardigd door de 200 organisaties uit 40 Amerikaanse staten en 25 andere landen;
– Keeping the Blues alive Awards (KBA), hierbij worden mensen of organisaties die een bijzondere bijdrage leveren aan de blues onderscheiden. De eerstvolgende KBA is op 23 januari 2015 tijdens de IBC. Dan zal ook de Nederlandse blues- en gospelhistoricus Guido van Rijn worden onderscheiden.

Rum-en-boogie_DSC_2826-01_kleinSchoolondersteuning:
– Blues in the Schools, scholen worden ondersteund en geholpen om de blues op te nemen in de muzieklessen;
– Generation Blues, talentvolle jonge muzikanten tot 21 jaar krijgen jaarlijks de gelegenheid om op goede muziekscholen te studeren, workshops en cursussen te volgen.

Je kan dus wel stellen dat het meer is dan een cluppie bluesknakkers. Zie het als een gemeenschap die informeert, helpt en ondersteunt ter meerdere eer en glorie van de bluesmuziek.

In Nederland hebben we sinds oktober 2009 De Dutch Blues Foundation (stichting Blues Nederland) die aangesloten is The Blues Foundation en dus een van de organisaties is die muzikanten mag inschrijven voor de International Blues Challenge in Memphis.

Zoals wellicht bekend is op 5 oktober de 4e editie gehouden. Winnaars waren de Leif de Leeuw Band en Ralph de Jongh. Zij zullen Nederland vanaf 20 januari 2015 vertegenwoordigen in Memphis.

Rum-en-boogie_DSC_2828-02_kleinThe Dutch Chapter heeft net als de basis in Memphis dezelfde doelstellingen.

Op 8 en 9 oktober hebben we de concurrentie eens bekeken. Bij de competitie in het Rum Boogie Cafe op Beale Street werd om de inzending van Memphis gestreden door; Darran Jay and the Delta Souls, Delta crush, The Erica Roane band, Fuzzy Jefferies & the kings of Memphis, Garry Nurnside band, Little boys blue, Natedog & the fellas en Miss Zeno the Louisiana mojo Queen & Zeke.

In de misschien wel beste club van Beale Street werd op het kleine podium met alle respect voor elkaar gestreden om de eer en wie Memphis mag vertegenwoordigen. Het niveau was hoog en buiten persoonlijke voorkeur durfde niemand van de aanwezigen meer dan een biertje in zetten op wie zou winnen. Uiteindelijk werd voor de duo Miss Zeno, the Louisiana mojo Queen met haar 70 jarige acoustische gitarist gekozen. Terecht. Wat een stem heeft deze charmante en sociale vrouw en Zeke is een echte bluesman. Bij de bands won Fuzzy Jefferies and the kings of Memphis. Fuzzy is een heel goede gitarist met een ervaren begeleidings band. De songs waren iets minder overtuigend.

Onze Leif en Ralph kunnen tegen onder andere deze gasten de borst alvast nat maken maar what the fuck, spelen in Memphis maakt veel los. Succes.

Rum-en-boogie_DSC_3019-01_klein