Boekpresentatie: Pioniers van de Nederpop North Sea Jazz Club, Amsterdam – 12 november 2014

Johan Derksen, zoals de meesten van ons hem kennen als voetbalkenner/criticus, is ook een zeer grote muziek liefhebber. Ook dat zal menigeen wel weten. De man is uitermate grote fan van de blues, en dan vooral de Amerikaanse blues. Maar ook de Nederlandse artiest in zowel de blues als het (goede) pop genre spreekt dhr. Derksen zeer aan.

Brommerig, sjagrijnig, fel, bewogen, dat zijn een paar opmerkingen die geplaatst worden als de naam van deze man valt. Het brommerige en sjagrijnige daar moet doorheen gekeken worden, iedereen heeft een imago, en die moet hoog gehouden worden. Wij van Blueszine togen op uitnodiging naar de NSJC om de presentatie van Derksen’s Soundbook De Pioniers van de Nederpop te gaan mee maken.

Het boek bevat een cd en dvd over de acht-delige serie Derksen on the Road. Helaas komt er geen tweede seizoen van dit programma waarin hij op zoek ging naar Nederlandse muziek helden. Het tijdstip, 23.15 uur, was niet zo gunstig uitgekozen door de commerciële omroep. En de echte liefhebber voor dit soort programma’s zijn dun gezaaid en waarschijnlijk is dit programma beter geschikt geweest voor de niet commerciële zenders. Menig oudere jongere was naar Amsterdam gekomen om natuurlijk de helden uit hun tienertijd weer te zien optreden. Hier en daar zien we een andere radio/tv bekendheid door de zaal schuifelen. Op een inleidend praatje van een vertegenwoordiger van Uitgeverij Universal na, praat Johan Derksen zelf de avond aan elkaar.

Het eerste exemplaar van het boek, wat er overigens fraai uitziet en niet zal misstaan op de planken van menig verzamelaar, wordt overhandigd aan Jan de Hont (ZZ & De Maskers) door dhr Derksen zelf. De man, die zijn passie voor muziek uitspreekt, laat vanavond een heel andere Johan Derksen zien. Fel? Ja! Bewogen? Jazeker! Een uitgesproken mening? Absoluut! Maar je ziet de blosjes op zijn wangen verschijnen als hij gaat praten over zijn passie, de muziek. De ogen gaan op een plezierige manier twinkelen. Een blije man verschijnt voor mijn ogen. Natuurlijk steekt hij zijn mening niet onder stoelen en banken als hij zegt dat hij niets heeft met de palingsound (Specs Hildebrand komt uit Volendam) en de Country ( Dick van Altena) een obscure muziek genre vindt.

AIMGP9067Derksen heeft een greep van artiesten, die ook in zijn boek worden besproken, uitgenodigd om deze avond muzikale luister bij te zetten. De huisband van vanavond zijn de weergaloze Clarks. De Clarks is een band die ook een paar decennia mee draaien en kunnen werkelijk elk genre spelen.

Het is een feest van herkenning voor de aanwezigen. Voor mij is het alsof de Arbeidsvitaminen voorbij komen. Nummers die ik als kind hoorde in de huiskamer van mijn ouders. Bijna vergeten hits uit de jaren ’60 en 70 komen voorbij.

Frans Krassenburg (de eerste zanger van de Golden Earring) Gerard Schoenaker, Rudy Bennet (The Motions), Dick van Altena, Saxofonist Rob Kruisman, Erwin Java, Specs Hildebrand, Theo van Es (The Shoes), en de eerste Nederlandse Blueszanger Johny Kendall, vertolken nummers als Roll over Beethoven, Shake Ratle and Roll, See See Rider, Waisted Words en St. James Infirmery. Eén groot feestelijke reünie van ‘oude’ rockers die nog verrassend goed bij stem zijn. Af en toe is er een vleugje blues vertolkt door Erwin Java, Theo van Es en Johny Kendall. Het valt me wel op dat de Nederpop in de jaren 60 en 70 voornamelijk gedomineerd werd door de mannen. Ik ken maar twee vrouwen uit die tijd, en dat zijn Jerney Kaagman en Mariska Veres.

We verwachten een jam van alle deelnemende artiesten als slot van deze avond, maar dat zit er niet in. Dhr. Derksen en zijn helden trekken zich terug om, wellicht in een comfortabele fauteuil en waarschijnlijk onder genot van een sigaar en een stevig drankje, herinneringen op te halen en te toosten op mannen als Cuby.

Foto’s (c) Tom Moerenhout, Maxazine.nl