Admiral Freebee (Mezz Breda, 04-12-2014)

Admiral_Freebee_Mezz_Breda-03Het alter-ego van Tom Van Laere, Admiral Freebee, brengt Mezz in vervoering in een wonderschoon optreden. De zaal is tot de nok toe gevuld met liefhebbers van deze rock, americana en blues artiest. De Belg met zijn fijne stem, en dat heerlijke rauwe randje, omhelst vanavond het publiek met zijn prachtig gezongen nummers. Een mooie setlist met ingetogen nummers en de stevige nummers komen voorbij.

Begonnen als singer-songwriter heeft Van Laere inmiddels een hele band rond zich gevormd, maar start de avond alleen aan de piano. De zaal is muisstil bij deze prachtige opening. De admiraal zorgt er de eerste helft van de show voor dat hij de luisteraar in zijn greep krijgt, alvorens hij besluit om een intermezzo in te lassen en enkele grappen en grollen uit te halen. Dat hij een hekel heeft aan de schreeuw “Speule!”, erna een anekdote over twijfels en ander geleuter. Zo’n intermezzo herhaalt zich tegen het eind van de show, maar dan neemt hij enkele muzikanten uit zijn begeleidingsband op de hak. Gelukkig blijft het hierbij, want het haalt soms de magie uit de show, hoewel het ook wel vermakelijk is.

Admiral_Freebee_Mezz_Breda-02Inmiddels kan Tom Van Laere putten uit een oeuvre van vijf albums. Vanavond komen vooral nummers van zijn laatste cd’s voorbij, maar gelukkig ook wat parels van eerder werk. Hij pakt het publiek vrijwel meteen in dat soms ademloos en dan weer vol enthousiasme reageert. Admiral Freebee is gedreven vanavond, alhoewel hij in het begin nog even het publiek aftast, en zet een prima optreden neer waarbij hij – ongedwongen gitaar, mondharmonica en piano spelend – zich door de avond laveert en het publiek ontroerd achterlaat. Van Laere laat een prima visitekaartje achter en het wordt tijd dat Nederland deze Belg eens wat beter leert kennen.