Mooie line-up voor 25e Westendorp Bluesnight

25e Westendorp BluesnightDe 25e Westendorp Bluesnight (zaterdag 31 januari) wordt er één met verrassingen. Eén van de verrassingen heeft te maken met de nieuwe invulling van café ‘de Vos’. Sinds enige tijd heeft ‘de Vos’ de functie van Dorpshuis van Westendorp en in die hoedanigheid een andere indeling heeft gekregen. De plek waar normaliter de ‘café-band’ staat, is niet beschikbaar, waardoor de organisatie moest nadenken over een andere indeling. Gekozen is voor een tweede podium in de grote zaal, waarop de ‘café-band’, dit jaar de ‘Claptunes’, speelt als er op het grote podium moet worden omgebouwd.

De grootste verrassing is natuurlijk het programma. Vooral de hoofdact, de band van de Amerikaanse (Texas) gitarist Neal Black (& the Healers) zal de bluesliefhebber verbazen. Hij speelt een eigen stijl, ontwikkeld in dertig jaar ‘on the road’, die een samensmelting is van Blues, Rock, Jazz en Roots muziek, die hij combineert met een stem die doet denken aan Tom Waits.

Sinds 2004 toert hij regelmatig door Europa en woont hij zelfs langere periodes in Zuid-Fankrijk. In Frankrijk heeft hij dan ook de meeste Europese fans, maar zijn laatste album, met de titel ‘Before Daylight’, stond niet allen in Frankrijk op één in de blueslijsten, het werd ‘Album van de Week’ in België en Nederland en kreeg vijf sterren van de vakpers in Duitsland. Ook in England en Amerika zijn nummers van dit album regelmatig te horen op blues-georiënteerde radiozenders.

De Bluesnight begint rond 21.30 uur met een optreden van Kingsdeal, een nieuwe swingende Bluesband uit de omgeving van Deventer. De band speelt eigen werk in de ‘Chicago style’, afgewisseld met nummers van hun grote blueshelden als The Red Devils, Albert King, James Harman en Tab Benoit.

Daarna speelt de Jimi Barbiani Band, het trio van de Italiaanse rock-blues slide-gitarist Jimi Barbiani. In Jimi’s muziek hoor je invloeden van Jimi Hendrix, Joe Bonamassa, Jeff Beck, met als verschil (of liever gezegd toevoeging) dat Jimi Barbiani bijna constant z’n slide om de pink van z’n linkerhand draagt en de slide-effecten toevoegt aan z’n geluid.

In Italië was hij jarenlang support-act voor ‘de groten der aarde’ die het land bezochten en niet zelden spraken die hun bewondering uit over zijn spel. Zo ontmoette hij B.B. King, John Mayall, Robert Plant, Blues Brothers, John Mooney, Greg Allman, Joe Bonamassa, Ten Years After, Ike Turner, Steppenwolf, Canned Heat, Robert Cray, Dr Feelgood, Mick Taylor, Bill Wyman, Johnny Winter en vele anderen.

Jimi speelt op z’n gevoel, meestal met de ogen dicht, maar in direct contact met z’n publiek, dat hem kan opzwepen tot een energieke show met ‘classic’ sounds en eigen invloeden, waarbij hij met z’n medemuzikanten en publiek in een soort collectieve trance komt.

Op het tweede podium tussendoor de ‘Claptunes’, een band die, zoals de naam al doet vermoeden, de blues van Eric Clapton ten gehore brengt. Vier muzikanten uit de regio, die allemaal ook in andere bands spelen, ontmoeten elkaar met enige regelmaat om Clapton-songs te spelen. Hun eerste optreden sprak de organisatie van de Bluesnight zo aan, dat ze benaderd werden om de taak van café-band op zich te nemen.