Sax Gordon & Jimmy Reiter in de Blues XXL Club te Wageningen 1/2/2015

Het is vroeg op de zondagmiddag als we aan mogen treden in het nieuwe honk van de Bluesclub XXL te Wageningen. En welkom geheten worden door de ‘ster himself’ maakt het welkomstgevoel nog wat groter dan normaal.
Het is niet de eerste keer dat ik ‘Sax’ Gordon Beadle uit Boston op een podium mag zien, maar ik ben wederom verbaasd door de tomeloze energie die deze man uitstraalt. Deze keer met begeleiding van de Jimmy Reiter Band, zonder andere blazers, maar juist dit laat nóg beter zien wat een rasmuzikant hij is.

Gordon geniet zichtbaar van het contact met publiek en medemuzikanten en laat telkens weer verrassend nieuwe geluiden uit zijn tenorsax rollen. Als ik al zou twijfelen aan de kwaliteiten van deze man, dan hoef ik maar naast me te kijken om een ‘bescheiden collegasaxofonist’ die dit keer de foto’s mag maken en de rest van het publiek te zien genieten!

Na een muzikaal intro door ‘Sax’ Gordon ging meteen het funky gas erop!
Meteen vanaf het begin kon het publiek genieten van zijn verhalende zang en tenorsax, zijn moves en zichtbaar goede humeur en iedereen liet zich met zichtbaar plezier meevoeren op deze muzikale reis.
Van de funk leidt hij ons naar jazzy blues en bij het derde nummer “I want you to go all the way” ruimte gemaakt voor de sologitaar en de zang van Jimmy Reiter. Subtiel en fraai laat hij horen wat hij waard is in een andere energie.  Je ziet het publiek ook anders reageren door geïntrigeerd meer te luisteren.

4

Tijdens ’The way it is’ (van de laatste CD), laat Beadle zijn instrument spinnen als een kat. Hij loopt met sax het publiek in en gaat in een muzikaal gesprek met diverse dames. Je hoort zijn sax afwisselend vleien en kirren en ergens klinkt ook een lach op!
Ergens komt in mij de gedachte en het begrip op dat dit een zeer veelzijdig muzikant is waarmee iedere muzikant wil spelen. Hij heeft wat dat betreft natuurlijk ook een indrukwekkende status.

De 2e set wordt ingezet met een humorvolle Tango.
Een karikatuur, (overdrijven zonder iets belachelijk te maken is mij vroeger geleerd) en zo ervaar ik het ook. Een mooie en vrolijke versie van deze statige muziek..
Maar opeens drijven we via funk, R&B en slow blues langzaam naar het einde van een veel te korte show met een Rock ’n Roll finish!  Bluesclub XXL moest het opreden in de gehuurde ruimte om 17.00 uur beëindigen vanwege het restaurant boven….

Een wijze boodschap: ‘Start saving up for the things money can’t buy’.

Gordon heeft ons enorm laten genieten, hij heeft laten zien dat ook op een vroege zondagmiddag het geen probleem is om een feestje te bouwen en even alles te vergeten. In de pauze vertelde Gordon dat hij het idee heeft dat ‘muziek genieten’ goed is voor iedereen en helend werkt, zowel voor de muzikanten als voor de luisteraar en ik kan dat alleen maar weer beamen, zeker wanneer dit uit een zo groot muzikaal en menselijk hart wordt aangeboden.

‘Sax’ Gorden Beadle: Tenorsax en zang
Jimmy Reiter: Gitaar en zang
Björn Puls: Drums
Mo Fuhrhop: Toetsen
Jasper Mortier: Basgitaar en zang (NL)

foto’s Tom Moerenhout