Eerste namen voor 22e Culemborg Blues

Buiten is er nog niets wat aan de zomer doet denken, maar voor de organisatie van Culemborg Blues is dat anders. De eerste bands voor Culemborg Blues 2015 zijn vastgelegd: Johnny Mastro & Mama’s Boys (USA), Aaron Keylock (UK) en de Jimi Barbiani Band (IT).

Johnny Mastro & Mama’s Boys (USA)
De roots van Johnny Mastro liggen in Los Angeles. Daar ontwikkelde hij zich onder de hoede van Laura Mae “Mama” Gross en kreeg bij haar een vaste stek als huisband in de bekende Blues Shrine “Babe’s & Ricky’s Inn”.

Inmiddels is New Orleans zijn uitvalsbasis. Vandaaruit wordt een krachtige, eind jaren ’40, begin jaren ’50 Chicago Blues gespeeld. Johnny noemt het “Sledge Hammer Blues”; rauw hard en smerig, maar altijd authentiek en met hart en ziel gebracht.

Basgitaar en drums staan als een rots in de branding en die bieden Smokehouse op (slide)gitaar en Johnny op de bluesharp de gelegenheid om de ene solo na de andere het publiek in de zwiepen. Een typische live-act met een unieke sound die met geen enkele andere band te vergelijken is.

Aaron Keylock
Aaron Keylock

Aaron Keylock (UK)
Op 8-jarige leeftijd kreeg hij zijn eerste gitaar, op zijn 11e speelde hij in zijn eerste band. Een jaar later stond hij als headliner in de legendarische Charlotte Street Blues Club. Nu is hij 17 en een “must-have” in het Engelse club circuit. Hij trekt door heel Europa en staat in de playlist van menig Amerikaans radiostation.

Johnny Winter, The Faces, en The White Stripes klinken door in zijn nummers. “One More Question” had zo op een LP van Eric Clapton, uit de jaren 70 kunnen staan en “Medicine Man” zou zo van Rory Gallagher kunnen zijn.

Onlangs tekende Aaron een platencontract bij Provogue records, waar ook onder andere Joe Bonamassa, Beth Hart, Robbert Cray en Walter Trout onder contract staan. Dit Nederlandse Blueslabel ziet dus ook de potentie van dit enorme talent die de blues-rock uit de vroege jaren 70 laat herleven.

Jimi Barbiani Band (IT)
Jimi Barbiani Band is het nieuwe project van Jimi, een van de beste blues-rock slide gitaristen van Europa. Bijna was dat niet zover gekomen, want tot zijn 20e was hij hard op weg profvoetballer te worden bij Udinese. Een ernstige blessure maakte een eind die carrière, maar was het begin van een andere. Hij pakte de gitaar van zijn vader en hij bleek talent te hebben.

Het geluid van de band is een mix van invloeden van Hendrix, Joe Bonamassa, Jeff Beck, Free en Gov’t Mule. Het explosieve geluid van dit power-trio komt het best tot zijn recht, live, op het podium.
De speelstijl doet soms denken aan Muddy Waters, soms aan Duane Allman. Goede techniek wordt gecombineerd met een flinke dosis energie wat vanzelf leidt tot een soort trance bij zowel band als publiek.

Nederlandse bands
In oktober, tijdens The Dutch Blues Challenge in Nieuw Vennep, werden er al twee Nederlandse bands bekend gemaakt voor Culemborg Blues: Zippy Leaps en Howlin’Stone. Zippy Leaps speelde in januari ook op de 10e Culemborg Bluesnight en Howlin’Stone stond vorig jaar al op Culemborg Blues. Ze werden toen op het allerlaatste moment “ingevlogen” om te openen op de Fiberstage.

Culemborg Blues vindt plaats in het centrum van Culemborg op zaterdag 22 augustus 2015. De toegang is gratis.