European Blues Challenge (Ancienne Belgique, Brussel, 14 en 15 maart 2015)

Afgelopen weekend stond het Belgische Brussel in het teken van de 5de internationale Blues Challenge welke gehouden werd in het bijzondere AB (Ancienne Belgique), concertzaal in Brussel.


Het waren twee drukke dagen, boordevol Bluesmuziek (en alles wat daar tegenaan schuurt) waarin alle winnaars van de landelijke Challenges konden laten zien wat zij te bieden hebben. Genoeg ingrediënten voor een afwisselend en verrassend programma dus. Wat het voor ons als verslaggevers extra bijzonder maakte is dat wij ons deze twee dagen mochten begeven in het gezelschap van De Leif De Leeuw Band, de Nederlandse afvaardiging en dus uiteraard de winnaar van de Dutch Blues Challenge! Een jonge enthousiaste en talentvolle groep muzikanten, die het helaas niet gelukt is om met één van de prijzen naar huis te gaan, maar wel om een indrukwekkend optreden van 20 minuten neer te zetten (de maximale speeltijd voor alle bands).

Het was deze dagen wel duidelijk dat het zeker niet meevalt om je beste kunnen in zo’n korte tijd neer te zetten. Zo waren er bands die al moesten stoppen op het moment dat je er net een beetje in begon te komen, maar daarnaast ook een paar die moeiteloos 5 nummers ten gehore brachten en waarbij de goed gevulde zaal vanaf de eerste noten spreekwoordelijk op de kop stond.

Op vrijdagavond rond de klok van 22.30 uur gaf De Leif De Leeuw Band een indrukwekkende performance en heeft hiermee bewezen een terechte winnaar te zijn van de Dutch Challenge Award. Het aanwezige publiek was zichtbaar en voelbaar onder de indruk van het hypnotiserende gitaarspel van Leif de Leeuw en hield de adem in tijdens de heel mooi ‘klein’ gespeelde solo van het nummer `For Once And For All`, welke een bijzonder side effect kreeg door de beknepen stem uit één van de portofoons van de aanwezige security. Zangeres Britt Jansen kreeg al na het zingen van het eerste couplet een spontaan en welverdiend daverend applaus vanuit het publiek. Ook bassist Eibe Gerhartl oogstte lof voor zijn veelzijdig spel en coole drumkicker Tim Koning zorgde er achteraan op het immense podium voor dat alles strak in het ritme bleef. Petje af voor de Nederlandse afvaardiging en zeker niets om je voor te schamen!


De strak en bijzonder goed georganiseerde competitie werd tijdens de maximaal 5 minuten durende pauze voor het ombouwen aan elkaar gepraat door niemand minder dan Ian Siegal, drievoudig winnaar van de British Blues Awards, autodidact en veelzijdig gitarist en singer/songwriter, die weliswaar prachtige bluesnummers brengt maar zichzelf absoluut geen bluesmuzikant wil noemen. Dit is slechts één kant van zijn muzikale kunnen en voorkeur. Het heerschap beschikt in ieder geval over een dosis, soms ietwat cynisch, Engelse humor wat de pauzes vermakelijk maakte. Bij de uitreiking van de Awards aan het einde van de tweede dag heeft het publiek ook nog even kunnen genieten van zijn muzikale bijdrage als opvulling en tijdens een Jamsessie met de uiteindelijke winnaars.


Deze vrijdagavond bracht geen winnaars, maar het moet vermeld dat het duo The Two uit Zwitserland, gevormd door Thierry Jaccard & Yannick Nanette, met hun bijzonder Folk/Blues optreden en optimistische uitstraling ongetwijfeld een paar harten gestolen heeft. De Lisa Lystam Family Band uit Zweden, de afsluiter van de avond, bevestigt met zangeres Lisa het cliché over Zweedse schone blondines, maar de band trakteerde ons wel op mooie zang en jazzy muziek.


De zaterdagavond van de European Blues Challenge leek nog drukker bezocht dan de al zo succesvolle vrijdag en was tevens de avond van de winnende bands. Op de derde plaats JT (Jan Tore) Lauritsen & The Buckshot Hunters uit Noorwegen. Jan Tore die zijn muzikale carrière begon op het Hammond orgel, deze te zwaar vond om naar ieder optreden mee te slepen en daarom vervolgens besloot om zichzelf te begeleiden op de accordeon. Later kwam hier de mondharmonica (bluesharp) bij. De band speelde zowel covers als eigen nummers (voor een wedstrijd een beetje jammer misschien).

Goede tweede plaats voor gastland België in de vorm van Doghouse Sam & His Magnatones. Al werd deze keuze niet door iedereen uit het aanwezige publiek begrepen. Feit is wel dat Sam met simpel rechttoe rechtaan gitaarspel en het betere mondharmonicaspel een feestelijke performance neer zette wat sfeerverhogend werkt maar niet hoogstaand is. Het spel op de contrabas van Jack “Fire” o’Roonie was zeker van toegevoegde waarde.

Gedoodverfde favoriet Travellin’ Brothers uit Spanje werd (zoals verwacht?) de grote winnaar van The 5th European Blues Challenge. Zij brachten een feestelijke show van Blues, Swing, Jazz, Funk muziek met een hoog “Brass” gehalte en show element. De zaal stond op zijn kop, al kan het feit dat er dit weekend een soort van carnaval werd gevierd in de Belgische hoofdstad hier ook debet aan zijn geweest.

Verder werden er nog awards uitgereikt aan Robert Mauries , promotor van het Cahors Blues Festival, hij won de Blues Behind The Scenes Award. De Production Award was voor Alfie Falckenbach van Music Avenue/Blues Boulevard en de Outstanding Contribution Award voor Jay Sieleman, president van The Blues Foundation, die heeft aangekondigd zijn werkzaamheden per september 2015 na 35 jaar trouwe dienst neer te leggen, vandaar dit eerbetoon aan hem.
Het was een heerlijk maar vermoeiend weekend, zowel voor de muzikanten als de bezoekers van de beide avonden. Het zal iedereen nog lang heugen, maar de fans moeten hier dan ook weer een jaar op teren.

Vrijdag 13 maart:
Marius Dobra Band – Roemenië
Bound By Law – Denemarken
Delta Blues Gang – Kroatië
Laurence Jones – Engeland
Jessy Martens Band – Duitsland
Pillac – Frankrijk
Leif De Leeuw Band – Nederland
The Two – Zwitserland
Eles Gabor Trio – Hongarije
Lisa Lystam Family Band – Zweden


Zaterdag 14 maart:
Remo Cavallini Band – Luxemburg
Dave Moretti Blues Revue – Italië
Herman Posch Duo – Oostenrijk
Micke Bjorklof & Blue Strip – Finland
Travellin’Brothers – Spanje
Jergus Gravec Trio – Slowakije
Drunk Lamb – Polen
Doghouse Sam & His Magnatones – België
JT Lauritsen & The Buckshot Hunters – Noorwegen

© Foto’s Rob Sneltjes / BluesZine