P-79 * Den Bosch is een bluespodium rijker

Afgelopen zondag was de aftrap van een terugkerend Blues- event bij P79, Den Bosch. De openings- eer was aan lokale helden ‘The Mercymen’. Dit duo, bestaande uit ‘Big Bo‘ Brocken en Ruurd ‘Skinnydog’ van der Vegt, struint al jaren nationale en internationale podia af.

bbbbbbP1150918

Vaak speelt Bo zijn blues alleen, maar met Ruurd op de mondharp aan zijn zijde heeft het optreden van meet af aan een extra dimensie. Bo zit meteen in zijn muziek en het publiek moet even goed kijken want hij heeft een hele metamorfose doorgemaakt. Met zijn haar kort met een kuifje gestyled en gekleed in een fraai krijtstreep pak zit hij met de steel dobro in de hand achter een bass-drum. Ruurd staat stijlvol in het zwart schuin achter hem met een set mondharmonica’s en microfoon. Het publiek is direct onder de indruk want wanneer Bo zijn zang aanheft lijkt ook zijn stem een ‘volwassener’ timbre te hebben gekregen.

Het eerste nummer is een ode aan de 3 weken geleden op 74 jarige leeftijd overleden Robert Belfour, een van de laatste Bluesmannen uit de Mississippi Hill country blues.

Tijdens het, voor het publiek helaas te korte optreden, rolt het ene na het andere mooie nummer, bekend maar ook zelfgeschreven, van het podium over het publiek.

De meeste vrij rustig, maar soms speelt hij ook hartsverscheurend en verandert het spel ook in uptempo.
Bij ‘They call me Big Bo (only women understand)’ kijkt Bo met een glimlach het publiek in en het ontgaat de dames niet dat hier misschien een diepere betekenis achter schuilgaat. Als het tijd wordt om af te sluiten speelt Bo zijn supertroef met ‘Grinnin’ in your face’. Wie dit nummer, ooit door Bo zijn warme stem en vol overgave uitgevoerd, heeft meegemaakt is voor het leven liefhebber van deze getalenteerde en vaak ondergewaardeerde bluesmuzikant. Hij begeleidt zichzelf door 2 spoorwegwegbouten op elkaar te slaan en dit geluid in combinatie met zijn steeds luidere en emotionele klaagzang heeft al menigeen tot tranen geroerd. Hier komt de aard van de ware blues binnen bereik van de toehoorder… Het publiek is in ieder geval zwaar onder de indruk van deze 2 locale musici .

Dan is het tijd voor the  Rhythm Junks.  Het optreden van dit Gentse trio start superenergiek en met het pompende harpspel van voorman Steven de Bruyn wordt meteen goede toon gezet voor de rest van hun show. Voor de meeste bezoekers is dit een verrassing.  Hoewel de Belgische band dit jaar zijn 10 jarige jubileum viert hebben ze in Nederland de laatste jaren weinig opgetreden.

De (zeker niet de minste) drie leden van The Rhythm Junks komen van goeden huize en hebben een uitgebreid repertoire met zeer diverse invloeden waar ze de luisteraar mee verbazen. Er komen dan ook diverse stijlen voorbij, zoals jazz, pop en rock, blues, folk, roots en soul. Men hoort zelfs een rumba de revue passeren. Zanger en multi- instumentalist Stevo weet regelmatig een onbekend instrument tevoorschijn te toveren, zoals daar zijn de oscillator (een electronisch apparaat dat klinkt een zingende zaag of theremin) en de omnichord (een electrische Autoharp). Verder ontbreekt in zijn assortiment mondharmonica’s ook de chromonica niet met zijn specifieke geluid.
Bassist Jasper Hautekiet speelt hiernaast onverstoorbaar op zijn ‘Beatle Bass’ (versterkte semi- akoustisch) en weet op ingetogen wijze menig liefhebber te overtuigen van zijn kunnen.

Drummer Tony Gyselinck laat zich ook van zijn beste kans zien, en zit met een brede grijns achter zijn kit.
Misschien moeten je interesses breder liggen dan alleen blues om deze band te kunnen waarderen, maar als je de deur openzet voor andere stijlen dan zal deze band je absoluut raken en verbazen. Het vakmanschap druipt er vanaf en met muzikale invloeden uit o.a. China en Oeganda blijven de heren de toeschouwer verbazen.
Den Bosch heeft er met Bosch Blues een mooi terugkerend initiatief bij.

Foto’s (c) Zjosque Bergman