The Etta James Experience (café Concordia Brummen, 21-03-2015)

Ariane van Ginneke- The Etta James Experience (3)

Etta James kennen we vooral als de zangeres van het Muddy Waters nummer ‘I Just Want To Make Love To You’ uit de Coca Cola reclame. Etta James heeft in haar lange carrière een behoorlijk aantal hits gehad, maar haar invloed op de soul, R&B en jazz is nog vele malen groter. Etta James is in 2012 na een tumultueus leven vol drugs en foute relaties aan leukemie overleden.

Floor Kraayvanger was vast van plan om deze diva van de soul en R&B een muzikale ode te brengen. En hoe doe je dat beter dan Etta’s nummers opnieuw tot leven te wekken? Eind 2012 richtte ze samen met trompetist Rob Key, The Etta James Experience op. Een band van elf muzikanten uit het oosten van het land die Etta James eert door haar nummers te spelen.

De zaal van café Concordia in Brummen is met een sfeervol omlijst podium perfect voor de show. The Etta James Experience speelt een thuiswedstrijd vanavond, want de band repeteert in deze zaal.

In klassieke bigband traditie betreedt de band eerst het podium en spelen de muzikanten een instrumentaal intro, in dit geval eentje waarin vooral keyboardspeler Sjoerd Smeenk zich laat zien met een furieuze keyboardsolo. Nadat ze worden aangekondigd betreden Floor en de achtergrondzangeressen Pennyleen Krebbers en Lisz Siebenhaar het podium en gaan we echt los!Ariane van Ginneke- EJE (2) copy

De show opent met het jazzy bigbandnummer ‘Tell Mama’. The Etta James Experience laat zien dat het ze bijzonder serieus is: De band speelt geïnspireerd, enthousiast en strak. In een opeenvolging van Etta James’ grootste hits wordt niet alleen de souldiva geëerd, maar vooral ook het publiek vermaakt. Vanaf de eerste noten van ‘Tell Mama’ tot de allerlaatste uithaal in ‘I Just Want To Make Love To You’ tijdens de toegift wordt er enthousiast gedanst vooraan in het publiek, bijna niemand kan stil blijven staan.

Zangeres Floor Kraayvanget is uiteraard het stralende middelpunt van de band. Ze zingt de nummers niet alleen technisch heel knap, maar vooral met veel gevoel.   Ook van de twee achtergrondzangeressen spat het enthousiasme af wat vooral naar voren komt in het bluesy ‘W-O-M-A-N’ als ze naast Floor voor op het podium staan.

Het gevoelige ‘I’d Rather Go Blind’, dat door Floor met veel gevoel wordt gezongen is een van de hoogtepunten. Ook het seventies funknummer ‘Sookie Sookie’ is een van de hoogtepunten van de avond waarin de band moddervette funk laat horen. De ietwat merkwaardige titel wordt door Floor omschreven als: “Ik neem aan dat het over wereldvrede gaat, maar je mag er je eigen invulling aan geven”. De Otis Redding cover ‘I’ve Been Loving You Too Long, met een prachtig piano intro, een geweldige gitaarsolo, maar vooral met bijzonder soulvolle zang is wat mij betreft hét hoogtepunt van de avond. Bij ‘In The Basement’ is het zowel op het podium als in de zaal een feestje, niemand kan meer stilstaan.

Als in de toegift ‘I Just Want To Make Love To You’ nog eens wordt gespeeld, maar nu in een veel snellere funky uitvoering, is de show afgelopen. Na een enthousiast applaus van het publiek gaan de zaallichten weer aan.

The Etta James Experience laat zien dat een tributeband veel meer kan zijn dan het klakkeloos naspelen van de muziek van je idool. De band zet de nummers van Etta James naar haar eigen hand. The Etta James Experience weet met muzikaliteit en enthousiasme bovenal een geweldige show neer te zetten.