Dynamite blues band & Chivy & the Bluezicians (Groene Engel, Oss, 20-03-2015)

P1160157‘Blues on Friday’, in dat kader waren er afgelopen vrijdagavond in de Groene Engel te Oss 2 zeer diverse Nederlandse bands te bewonderen.

De avond begon om klokslag negen uur met Chivy and the BlueZicians. De 21-jarige Chivy Kuhles heeft als begeleiding alleen een bassist en drummer bij zich, maar weet zich daar prima mee te redden. Na een opening met duizelingwekkend snel gitaarwerk, wat kenmerkend blijkt voor deze jonge gitarist, is het tweede nummer een oude bekende. ‘Cocaine’, origineel van J.J. Cale, werd gespeeld met een sterke eigen invloed. Snel blijkt een eigen geluid. Het optreden bestaat uit covers, maar ook zeker uit eigen werk van Chivy, waarbij opvalt dat hij toch vooral de show lijkt te willen stelen met zijn gitaarwerk., terwijl deze jonge multi-muzikant ook basgitaar en toetsen speelt.

P1160457Dat hij vocaal ook zijn mannetje staat hoor je ’t best bij zijn vertolking van Deep Purple’s ‘Child in time’. Blijkbaar probleemloos gaat hij ook de hoge uithalen aan, dus dat belooft iets voor de toekomst! De drummer weet de illusie te wekken dat er een complete drumband komt binnenmarcheren, dus chapeau voor dat!

Chivy’s voorkeur lijkt toch echt bij het spelen van de gitaar te liggen. Met invloeden uit diverse stromingen zou je bijna vergeten dat hij nog jong is en vele jaren te gaan heeft. Typisch iemand waar je bij ziet dat het een voordeel kan zijn om op te groeien in een muziekrijke omgeving. Bluesrock met een groot scala aan invloeden, we zullen er vast nog veel van horen!

Daarna is het beurt aan Wesley van Werkhoven met de ‘Dynamite Blues Band’. Ik denk dat veel mensen het grootste gedeelte van de band wel kent uit de tijd van ‘Big Blind’, maar met Renzo van Leeuwen als nieuwe bassist lijkt het een ‘Match from heaven’! Deze vier muzikanten maken er een enorm feest van, en van het podium komt een golf van vriendschap en warmte de zaal in rollen. Tijdens het hele optreden zijn ze er samen een feestje van aan het maken, en je ziet een constante interactie tussen de mannen. Zanger en harmonicaspeler Wesley heeft een tomeloze energie en hij is bijna niet voor de lens te vangen. Alleen als hij zijn instrument pakt kun je hem even goed bekijken. De samensmelting van deze 3 conservatorium muzikanten en een autodidact lijkt ieders kwaliteiten nog te versterken.

P1160161Tijdens het optreden wordt het publiek getrakteerd op diverse tracks van hun debuut-cd ‘Shakedown and boogie’ en het publiek smult! Een flink gedeelte wordt gevuld door up-tempo garageblues, maar een van de parels is toch zeker Black Magic, een langzaam nummer met veel dissonante tonen. Dromerig staart Wesley de zaal in, terwijl hij zingt over een kamer waar een vreemde sfeer hangt. Is het de whisky of de zwarte magie die hem de kriebels bezorgt? Het publiek hangt aan zijn lippen en de muziek vertolkt de sfeer die hoort bij het ‘unheimliche’ gevoel dat hij bezingt.

P1160444‘Boom boom boom’ is een nummer wat kenmerkend is voor de band. Snel hipshakin’ met een flinke dosis mondharmonica en de kenmerkende heldere, ietwat nasale stem van Wesley, ondersteund door het felle, korte gitaarspel van JJ die even lekker uitpakt met een gitaarsolo, en een stevige ondersteuning van Niels Duindam op drums en Renzo van leeuwen op bas. De zaal feest met de heren mee, en doet dat onder lui gejuich! Het was een mooie avond in een mooie zaal met mooie muziek en mooie mensen..

Een mooi avond dus…

Foto’s (c) Zjosque Bergman, BluesZine.nl