Snakepit- festival (W2 Den Bosch, 27-03-2015)

in artikelHet Kingsnakesfestival en de het W2 poppodium hebben het plan af en toe een podium in Den Bosch te bieden aan de Blues, afgelopen vrijdag was de succesvolle ‘kick off’. Er was een mooie opkomst en het publiek had er zin in.

De muzikale opening was aan ‘Big Ritch and the Blacksmith Company’. Terwijl het publiek kwam binnendruppelen was het aan deze heren het publiek op te warmen voor een avond vol beloftes. De breedgeschouderde frontman Richard van den Elzen liet snel zien wat hij waard was en zeker de mondharmonicaliefhebbers hebben genoten van zijn spel van voornamelijk nummers uit de 50er en 60er jaren. Paul Kolenberg op bas en Johan van Lanen achter de drums zorgden voor een stevige basis, en Richard liet bij onder andere een cover van’ Howlin’ wolf’ horen dat hij over een lage, lijzige maar heldere stem beschikt. Ook de bassist stond zijn mannetje en was prominent aanwezig met zijn ‘slappin’en pickin’ bass.

P1170121*Richard van Bergen’s Rootbag.
Van vette boogie tot trage blues, Richard van Bergen zelf gaat bijna door de knieën bij zijn slidespel in de gospel ‘When he comes’. Een rustig begin, dan de kenmerkende opbouwende lijn voor deze muziekstijl, om vervolgens tot volle uitbarsting te komen en uiteindelijk te eindigen bij de rust van het begin. Fraaie gitaarsolo’s en genietende blikken van Richard van Bergen. Drummer Jody van Ooijen speelt onverstoorbaar zijn kenmerkende cleane shuffle en op bas doet Roelof Klein bescheiden maar vol overgave zijn werk. ‘Be good to all your brothers!’ ‘Soldiers stop running when he comes’ zijn kreten die de zaal in galmen. Bij ‘Tired of being the fool I am’, genieten we extra van Jody’s ‘ding’ the shuffle en er wordt inderdaad een schuifelpas ingezet in de zaal. Het publiek is vanaf het begin gevangen door deze band die in vele harten is gesloten.

P1170127*T99
Dan is het dan toch tijd voor de band waar veel mensen op hebben gewacht. Nadat deze band een poos geleden had besloten zich terug te trekken zijn ze terug, en hoe!!

Het lijkt alsof ze zich letterlijk even moesten hervatten en bij de eerste 2 nummers bleven band en publiek nog redelijk rustig, maar daarna gaat het vol gas en het dak eraf! Bij ‘Scary things are happening’ volgt na een spannend begin met een wilde opzwepende gitaarsolo, een kakafonie als optocht die weg sterft in de verte. Gitarist Mischa den Haring kijkt af en toe tevreden het publiek in en bespeelt vol overgave zijn gitaar. Hij weet hieraan de meest wonderlijke geluiden te onttrekken en draait er zijn hand niet voor om ook vocaal goed voor de dag te komen. Met de energieke drummer Martin de Ruiter mee in de frontline en bassist Donné la Fontaine op rechts in een opstelling waarbij het publiek volop kan genieten van deze 3 rasmuzikanten met die duidelijk zin hebben er een feest van te maken.

P1170068Hun jarenlange ervaring toont zich en is constant voelbaar en er is geen moment waarop de toeschouwer zich moet vervelen. Dát is de meerwaarde van een live-optreden van een band! Hoe goed muziek op een CD ook klinkt, de warmte en intensiteit van het live– optreden waarbij de drummer op zijn kruk staat en een ommetje maakt om zijn drumstel, maakt van het publiek een grote meebewegende en dansende menigte. De muziekwereld mag deze muzikanten dankbaar zijn voor de prachtige Rootsrock waarmee ze zichzelf ze op de kaart hebben gezet, en velen geïnspireerd. Een superoptreden en een volle aanrader om nog te gaan zien bij één van de komende optredens.

Als extraatje was deze avond ook ingezet voor de opening van de foto-expo “Raw Again” van André Dieterman. Hier toont hij een selectie van zijn werk ‘Compleet met alle rauwe randen en zachte kanten’ van een aantal muzikanten. Dit werk is nog te zien in de foyer van de W2 tot 24 april tijdens concerten én van woensdag t/m zondag van 11.00 t/m 17.00 uur via de ingang van de Willem II Fabriek.

Organisatie en publiek kijken terug op een geslaagde eerste editie van het Snakepit- festival en warmen zich vast op voor een volgende editie.

Foto’s (c) Zjosque Bergman

1 kop