Verslag Dutch Blues Awards 2014 * 11 april 2015

De Dutch Blues Foundation ze viert haar eerste lustrum, sinds de oprichting is de Award-uitreiking naast de Challenge een jaarlijks terugkerend evenement; een Dutch Blues Award is een eerbetoon aan artiesten in de Bluesscene van Nederland. zgait IMGP2147
De sfeer is er gemoedelijk, de pers wordt ontvangen met koffie en gebak, er kan een  “Blues Menu” gegeten worden en voor de artiesten zijn er zelfs parkeerplaatsen gereserveerd.
Wederom heeft het management van het hotel de kleur van de consumptiepenningen gewijzigd zodat eventueel overgebleven exemplaren van het vorige evenement helaas niet meer gebruikt kunnen worden, een slimme marketingset.
De presentator van vanavond, Gerry Jungen, betreedt om klokslag 20.00 uur het podium. We kennen hem als radioman, presentator van grote Bluesfestivals zoals Moulin Blues en elke woensdagavond te horen tussen 21.00-22.00 uur in het radioprogramma de BluesBox van Arrow Classic FM.
De genomineerden in de categorieën Dutch Blues Band , Dutch Blues Artist, Dutch Blues CD zijn van te voren op de site van de DBF bekend gemaakt.
Voor de Awards voor Keeping the Blues Alive en voor de Blues Hall of Fame was al bekend wie dit zouden gaan worden.
De winnaars in de categorieen zijn, zoals de presentator Gerry Jungen zegt, “arbitrair”, omdat wat voor de één het ultieme geluk is van zijn bluesmuziek-gevoel, het voor de ander weer op een ander Bluesniveau ligt. Met andere woorden, smaken verschillen.

Voor de muzikale optredens van vanavond wordt het spits afgebeten door het duo Richard van Bergen en Gait Klein Kromhof; hoogst genoteerd als favoriet, maar zoals eerder gezegd, smaken verschillen. Maar de toon is gezet en het publiek reageert razend enthousiast. Hierna betreden Micha Sprenger en Kevin de Harde het podium en ook van deze jongens wordt het publiek weer heel blij.

Een feest van herkenning voor een bepaalde leeftijdscategorie Bluesliefhebbers  is het optreden van Flavium. Sinds het ontstaan van de band in 1969 heeft de band vele wisselingen van bandleden gehad, maar ze hebben de tand des tijds goed doorstaan en nog immer bijster populair. Vanavond vangen ze aan met bandleden uit de “oude”- en besluiten ze met de “nieuwe”bezetting. De solo’s van gitarist Anne Geert Bonder staan nog steeds als een huis, wat een heerlijk spel van deze man. Zijn solo’s worden dan ook beloond met een mooi applaus van het publiek.Dan is het de tijd voor de uitreiking van de CD Award door Nico “Bluezy” Bravenboer. Er zijn in totaal 22 CD’s beoordeeld waaruit drie genomineerden zijn gekozen. Uit de albums van The Damned and Dirty, de Veldman Brothers en Richard van Bergen’s Rootbag kreeg het het album van eerstgenoemden de Dutch Blues CD Award. De heren zijn terecht heel trots want het is ook nog eens drie op een rij!

De Awards voor de Dutch Blues Hall of Fame wordt uitgereikt door Johan Derksen aan Flavium en Eelco Gelling. Voor de fragiel uitziende Eelco is er nog een extra gouden randje aan deze avond want hij krijgt ook nog de Gouden Plaat uitgereikt van “De Groeten uit Grolloo”. Een klassieker onder de Nederlandse Blues geschiedenis van Cuby and The Blizzards waarvoor nooit een gouden plaat uitgereikt werd.
Vervolgens nemen Ruben Hoeke en Raymond van Kuijen plaats op het podium om samen met Eelco nog een mooi intermezzo te spelen.

De muzikale ondersteuning van deze avond wordt ook gedaan door één van de genomineerde bands, de Dave Chavez band. Als die band begint te spelen dan gebeurt er iets; deze band swingt, rockt en ze weten waar het over gaat. Ook al heeft de band kortgeleden wat wijzigingen ondergaan en leunt het nu meer naar Soulfull Rhythm & Blues; wat een spetterend optreden was dat.
Voor de Keeping The Blues Award valt Societeit L’Esprit uit Rotterdam in de prijzen. Al meer dan 25 jaar lukt het de organisatie van dit prettige podium wekelijks goede acts neer te zetten uit zowel binnen- en buitenland.


Hans la Faille mag de Award voor de drummer in ontvangs nemen, Ruud Weber die voor de bassist, voor die van toetsenist zijn bandmaatje Govert van de Kolm,  net zoals vorig jaar. Beste Band Award gaat naar de Fossen en Struijk Band en Ruben Hoeke mag de Award voor gitarist in zijn handen gedrukt krijgen. Voor de bluesharp Award mag Gait Klein Kromhof weer eens het podium betreden en hij noemt de nieuwe generatie Blues harpisten één om bang van te worden. Hij neemt daarom aan dat er voor hem geen derde award in het verschiet ligt en drukt deze terecht verdiende award tegen zijn hart.  De award voor de beste vocalist gaat naar de warme stem van Robert Fossen.
Een fantastische jam met diverse artiesten, al of niet genomineerd, valt ons ook nog ten deel om het Blues Award feest af te sluiten.

Meningen over genomineerden en winnaars zijn altijd verdeeld, het viel een merendeel op dat het een terugkerend aantal genomineerden betrof en men stelde ook vast dat je met een grote achterban de meeste stemmen kan vergaren, ook weer een stukje marketing. Ook valt het menigeen op dat er weinig variatie in de verschillende Blues-genres te bemerken is.

Niettemin was het weer een avond van “ons kent ons”, een weerzien van bekenden en vrienden, artiesten, fotografen die elkaar begroeten als goede collega’s en soms ook als goede vrienden.
Blueszine wil  de organisatie en vrijwilligers van de Dutch Blues Foundation hartelijk feliciteren en bedanken voor de gastvrijheid.

Overzicht van de winnaars:

Dutch Blues Band: Fossen & Struijk Band
Dutch Blues Gitarist: Ruben Hoeke
Dutch Blues Bassist: Ruud Weber
Dutch Blues Vocalist: Robbert Fossen
Dutch Blues Drummer: Hans la Faille
Dutch Blues Toetsenist: Govert van der Kolm
Dutch Blues Harpist: Gait Klein Kromhof
Dutch Blues Saxofonist: Jan de Ligt
Dutch Blues CD: Rolling into Town – The Damned and Dirty

Keeping The Blues Award: Blues Societeit L’Esprit
Dutch Blues Hall of Fame: Falvium en Eelco Gelling

 

foto’s © Tom Moerenhout