Utrechtse Platen- en Verzamelbeurs en Boekpresentatie the Motions * 11/4/2015

Afgelopen weekend konden de verzamelaars weer aan hun treken komen in de Utrechtse Jaarbeurs op de grootste verzamelbeurs van Europa. Vier grote hallen gevuld met curiosa, antiek, goed bedoelde allerhande zooi en natuurlijk één hal vol met grammofoonplaten en CD’s.  Natuurlijk kramen gevuld met vinyl, singletjes en L.P.’s met prijzen vanaf 1 euro tot gigantisch hoge prijzen voor de collectors items in krasvrije staat met een originele hoes zonder ezelsoren of viltstiftsnorren destijds getekend door je kleine broertje. Ook waren er wat kramen met zgn.bekende personen uit de tv serie Allo Allo ofzo en wat belegen dames uit de films van James Bond waarvan je tegen betaling een handtekening kon krijgen of een foto kon maken en waar je tegen hogere betaling zelfs mee op de foto mocht……

Nu is platendraaien weer helemaal HOT, veel hebben de, destijds voor veel geld gekochte, uitgebalanceerde platenspeler weer van zolder gehaald,  van een nieuw saffiertje voorzien en weer in de huiskamer op de HIFI-installatie aangesloten.  Degene die zijn lievelings-langspeelplaten niet aan de opkoper hebben verpatst of op Koninginnedag aan de straat hebben gezet beleven weer met een grote grijns het nostalgische plaatjes draaien. Die zijn platen heeft weggedaan kan nu ze nu weer voor een hoop geld op deze beurs of bij de inmiddels vele 2e hands platenzaken mogelijk op de  kop tikken.  Er bestaat zelfs de mogelijkheid om aan nieuwe persingen te komen, her-uitgebrachte of de door veel bands op nieuw uitgebrachte persingen.  Veel draaiers beweren dat vinyl veel beter klinkt dan de CD, flauwekul natuurlijk, het eerste heeft veel meer bijgeluiden ( krassen en tikken ) en de dynamiek en het spectrum van de CD is natuurlijk veel breder. Check de vergelijkingen maar eens op You Tube.  Waar het om gaat is natuurlijk dat nostalgie hoogtij viert.

Het viel mij op de beurs op dat de krenten wel uit de pap zijn, zeker op Blues- en Rhythm & Blues gebied en bakkeliet singles ( 78 rpm)  was weinig te vinden.

Op het podium werden de nodige items gepresenteerd waarvan de lancering van het Geschiedenisboek Nederrockklassiers the Motions geschreven door Peter Sijnke onderstreept door een optreden van Motions-zanger Rudy Bennet met de New Motion Band wel het meest opmerkelijke was.  Bennett staat er met zijn 72 jaar behoorlijk strak bij en zingt nog steeds met zijn hits de sterren van de hemel.  The Motions,  afkomstig uit Den Haag, was vanaf 1964 één van de eerste Rhythm & Blues/Nederbeatbands en heeft met met Bennett, componist/gitarist Robbie van Leeuwen, bassist Henk Smitskamp en drummer Sieb Warner grote successen gekend waarvan “Wasted Words” in 1965 de grootste werd. De gehele geschiedenis vanaf de oprichting tot en met de nadagen zijn in dit boek opgetekend, smeuïg aangevuld met de nodige commentaren en sterke verhalen.