Orgel Vreten (Effenaar, 17-04-2015)

Orgel Vreten (4 of 11)Orgel Vreten, de club muzikanten rondom Hammondbeesten Thijs Schrijnemakers en Darius Timmer gaven 17 april een ge-wel-dige show in De Effenaar in Eindhoven. Ik had het geluk er bij te mogen zijn en zag iemand met een sousafoon op een orgel dansen.

Mocht je al vaker een stukje van me gelezen hebben, dan weet je inmiddels dat ik een groot liefhebber van het Hammondorgel ben. Een groot, log orgel uit grootmoeders tijd dat ooit eens ontwikkeld werd om een kerkorgel na te bootsen. Faliekant mislukt als je het mij vraagt, maar desalniettemin een heerlijk geluid.

Orgel Vreten (3 of 11)Op het podium in de kleine zaal staan twee van deze prachtige bakbeesten tegenover elkaar. Let the battle begin! Thijs op links, Darius op rechts. De Hammonds gieren, de Leslies brullen. Samen met drummer Wouter Rentema en bassist Jan Teertstra (die we ook kennen van het bandje Sunday Sun) maken de heren technisch behoorlijk complexe muziek. Ik had me voorbereid op hoop technisch geneuzel, maar de muziek is heel goed te hebben. Complex en jazzy, maar toch dansbaar en nu ik dat schrijf dringt pas tot me door hoe knap dat eigenlijk is.

De twee heren spelen de ene na de andere solo zonder dat het me een minuut gaat vervelen. Eerlijk is eerlijk; ik kan ook wel veel hebben wat dat betreft. Gelukkig kiezen de mannen ervoor niet klakkeloos bluesladdertjes af te rammelen. Mooie melodielijnen en veel unisono spel. Dat is een moeilijk woord voor: “we spelen allebei hetzelfde” en dat alles ondersteund door een hele, hele fijne ritmesectie. Duidelijke songs met een hoog improvisatiegehalte, maar die niet verzanden in eeuwigdurende ‘jams’. Gewoon goede nummers met een kop en een staart.

Orgel Vreten (6 of 11)Behalve dat het muzikaal dik in orde is, weet de club ook het publiek op een hele aangename manier te vermaken. De heren stralen energie uit. Ze klauteren op de orgels en het bankje van Thijs heeft geen seconde op vier poten gestaan. Toch eens benieuwd hoe lang ze met zo’n Hammond doen, want er zal ongetwijfeld in de handleiding hebben gestaan dat het onverstandig is op je orgel te springen. Thijs praat de avond aan elkaar op een vrolijke, timide manier. Hij heeft dezelfde handicap als ik: soms is zijn hoofd al twintig stappen verder dan zijn mond en dan komen daar de raarste dingen uit. Na zijn instructie antwoordt het publiek op de vraag “Hebben jullie het naar je zin?” braaf met het gerepeteerde antwoord: “als sferisch niet bolvormig zou betekenen dan was het een sferische avond”. Iets van vergelijkbare strekking in ieder geval. Uiteindelijk nam de groep genoegen met het antwoord: “Ja, in principe wel”. Dat gaat dus als volgt: “Eindhoovuuuh… hebben jullie het naar je zin?” – “Ja, in principe wel”.

Orgel Vreten (2 of 11)Dan is er ook nog Arno Bakker: een beer van een vent met een baard waar menig Viking jaloers op zou zijn. Arno speelt sousafoon. Zo’n enorme toeter die helemaal om je lijf heen gedraaid zit. Wonderlijk ding trouwens. Arno is de clown van het geheel. Hij komt wat traag het podium op gesjokt en trekt Darius achter zijn Hammond vandaan. “Tijd voor Sousafoon”, dat is duidelijk. Hij speelt dwars door de heren heen en uiteindelijk eindigt het “gevecht” voor Darius met zijn hoofd in de sousafoon. Need I say more? Leuke podiumact en echt van toegevoegde waarde bij Orgel Vreten. Houden dus! Behalve clown een verdomd goed trombonist trouwens. Een muzikant om serieus te nemen.

Orgel Vreten (5 of 11)Naast Arno is er ook nog een aantal andere gasten van wie ik de namen echt niet heb kunnen onthouden (sorry!). Ik kan wel met zekerheid zeggen dat de zanger (Merijn van Haren) en gitarist (Kees Lewiszong) van Navarone nog even op bezoek kwamen om een behoorlijke duit in het zakje te doen. Nog meer energie, nog meer gezelligheid en nog meer voeten bovenop het orgel. Ik heb van jullie genoten! Orgel Vreten een aanrader? Ja, in principe wel.

Foto’s (c) Jorick de Kruif