Kenny Wayne Shepherd (Boerderij, Zoetermeer, 18-04-2015)

Een Noordamerikaans avondje blues(rock) in een uitverkochte De Boerderij in Zoetermeer. Opener is de Canadese Matt Andersen. Hij is een imponerende verschijning qua postuur, haar en baard. Gewapend met alleen een akoestische gitaar en een dijk van een stem veroverd hij het publiek. De nadruk ligt op de liedjes van zijn in 2014 uitgebrachte 9e release (waarvan 2 live albums) ‘Weightless’. Op dit album zijn soul invloeden hoorbaar. Eerder raakte Matt Andersen de soul van Johan Derksen die hem in zijn eigen programma op Radio Rijnmond draait maar ook onder de aandacht bracht van 3FM. Het gaat dus goed met Matt Andersen.

Nu moet ik wel zeggen dat alleen akoestische gitaar en zang eerder gaat vervelen dan een hele band. Als voorprogramma is dat geen probleem maar als headliner zou ik er graag iets bij zien. Daar dacht de Memphis, Tenessee blues association in 2010 anders over toen ze hem tot winnaar kroonde van de categorie solisten/duo’s bij de International Blues Challange en in 2013 gevolgd door de European Blues Award. Vanavond heeft hij er zeker vrienden bij gemaakt. Echter van mij mag het dynamischer en met bijvoorbeeld een mondharmonica speler erbij.

Hoofdact Kenny Wayne Shepherd kondigde net voor aanvang van deze Europese tour aan dat hij in de zomer het voorprogramma is van Van Halen’s Amerikaanse tour die vanaf 5 juli tot en met 2 oktober duurt. Het kan wel eens de doorbraak worden naar het mainstream publiek. Nu heeft hij niets te klagen over aandacht, werk en album verkoop (7 albums waarvan 4 platina) maar spelen in De Boerderij is toch net iets anders dan in de Hollywood Bowl.
Vandaag is het de derde zaterdag in april en dat betekent dat het recordstore day is. Veel artiesten brengen dan iets speciaals uit dat alleen op deze dag bij de platenzaak te koop is. Zo ook Kenny Wayne Shepherd. Hij brengt de live EP ‘a little something from the road, vol. 1’ uit met daarop songs van een concert uit het State Theater in New Brunswick van de Goin’ Home tour 2014.

04_Kenny-Wayne-Shepherd_DSC_0686-02Bij Kenny Wayne Shepherd ligt de nadruk niet op het in 2014 verschenen album ‘Going Home’. Ondanks dat dit een album is waar hij trots op is en mag wezen. Het is een album vol songs van zijn helden, grootheden uit de blues waardoor hij geïnspireerd is, zoals; B.B.King, Freddie King, Albert King (de 3 Kings!), Bo Diddley, Stevie Ray Vaughan, Johnny “guitar” Watson en Elmore James. Op dit album heeft hij samengewerkt met Ringo Starr, Joe Walsh, Warren Haynes, Keb’ Mo’, Robert Randolph en Kim Wilson. Zo dat staat mag je wel zeggen!

05_Kenny-Wayne-Shepherd_DSC_0744-02Van de 19 nummers die gespeeld worden zijn er 9 eigen werk. De andere 10 zijn covers waarvan er maar 2 op zijn laatste album ‘Going Home’ staan. Nu is dit in zijn geheel niet erg aangezien we worden verblijd met nummers van oa Iggy and the Stooges, Bob Dylan, Elmore James, Fleetwood Mac en Jimmy Hendrix. De eigen nummers zoals opener ‘Never looking back’ en’Heat of the sun’ komen van het album ‘How I go’. Van het debut album ‘Ledbetter Heights’ krijgen we ‘Deja Voodoo’ en ‘ Born with a broken heart’ en van de opvolger ‘Trouble is … wordt ‘Kings highway’ en ‘ True lies’ gespeeld. ‘Heat of the sun’ van het album ‘How I go’ is een favoriet van Kenny en de band. Van hetzelfde album is ook de openingstrack ‘Never looking back’.

Het concert staat als een huis. Er wordt geweldig gespeeld en het licht is mooi. Als je ergens kritiek op kunt hebben dan is het de uitstraling van de zanger, bassist en toetsenist. Ze zijn een beetje stijfjes. Ook vloog de anderhalf uur dat het concert duurde voorbij. Het had best een half uurtje langer mogen duren van de aanwezigen. De volgende keer zal er een grotere zaal gevonden moeten worden want De Boerderij is te klein voor Kenny Wayne Shepherd.