Robben Ford (Mezz – Breda, 01-05-2015)

Robben.Ford@MezzBreda-010515 (4 van 10)Een kleine maand geleden verscheen ‘Into the Sun’, de nieuwste plaat van Robben Ford. Door Ford zelf omschreven als een van zijn beste platen ooit.  De Amerikaanse blues-, rock- en jazzgitarist Robben Ford toert deze lente door Europa. Op de eerste meidag staat een optreden in Mezz in Breda op het programma. De CD recensies in zowel Ford’s thuisland Amerika als Europa waren de afgelopen weken doorgaans positief. En terecht. Want ‘Into the sun’ is wederom een afwisselende en positief gestemde plaat met een mengelmoes van blues-, jazz- soul-  en rockinvloeden en voortdurende tempowisselingen. Een echte boeiende lenteplaat. Ik beschreef het eerder als een plaat voor ieder moment van de dag.

Robben.Ford@MezzBreda-010515 (5 van 10) Midnight comes to soon.
Op het podium wordt de 63-jarige Robben Ford deze tournee bijgestaan door onder meer bassist Brian Allen en drummer Wes Little, net als Ford doorgewinterde  muzikanten. Het is moeilijk om een artiest te noemen met wie de heren geen studio of podium deelden. Doorgewinterd of niet, in het overvolle en knusse Mezz is het anderhalf uur lang lentepret. Met een setlist die begint met ‘Rainbow Cover’ en ‘Howlin At Te Moon’, twee krachtige up tempo songs van de laatste CD,  zit de stemming er meteen goed in. Liedjes die in een toegift niet zouden misstaan. Als niet veel later de eerste tonen van het zielrakende blues nummer ‘Midnight comes to soon’ worden ingezet, weet ik het zeker. Middernacht komt vanavond in Breda inderdaad te snel.

Ben E. King
Op een kort eerbetoon aan de deze week overleden Ben E. King na, bij de aankondiging van ‘Canonball Shuffle’ , wisselt Ford nauwelijks enkele woorden met zijn publiek. Voor tachtig procent mannen op leeftijd. Het zijn de snaren die spreken. Daarvoor is Mezz immers volgelopen. Subtiel en liefdevol aait Ford, begin van de week nog op het podium in New York, de snaren van zijn oude Telecaster. Solo na solo. En op een bescheiden en passend geluidsniveau. Dat mag ook wel eens een keer gezegd worden. Na zijn optredens in Nederland vervolgt Ford zijn Europese toernee in Duitsland. Onder meer in Keulen. Het overwegen waard.

Foto’s: ©Ben Willemsen – Blueszine