RORY GALLAGHER-NIGHT bij BLUESinWIJK

Blues in wijk © Willem vd KraatsOp zaterdag 16 mei staat de avond bij BluesinWijk geheel in het teken van de Ierse bluesrockgitarist, songwriter en bandleider Rory Gallagher.

Het is dit jaar 20 jaar geleden dat Rory op 47 jarige leeftijd overleed, voor BluesinWijk een reden om aandacht te besteden aan deze legendarische bluesmuzikant. De avond start om 20.00 uur met een film over Rory, om 21.30 uur een optreden van Band of Friends en vanaf ca. 23.00 uur is er een after-party met Gallagher-muziek.

BAND OF FRIENDS. In 2011 is de huidige bezetting van de Rory Gallagher Band ontstaan; Gerry McAvoy (basgitaar) en Ted McKenna (drums) BAND OF FRIENDS. Bands of Friends is geen eerbetoon aan Rory Gallagher, maar een viering van het leven en de muziek van Rory, door muzikanten die erg dicht bij hem stonden. Naast McAvoy en McKenna bestaat de band uit de Nederlandse gitarist Marcel Scherpenzeel, die met zijn onnavolgbare gitaarspel bijzonder dicht bij het origineel weet te komen. Marcel Scherpenzeel groeide op met de muziek van Rory en dat is zeker te horen. Gerry McAvoy beloofd dan ook: “This is the closest guitarist to Rory you will ever hear”. Band of Friends is aan absolute must voor fans van Rory Gallagher en een enorme aanrader voor liefhebbers van blues en bluesrock.

Het geheel vindt plaats in Theater Calypso, Markt 4, Wijk bij Duurstede. Zaal open 19.30 uur.

E-tickets te bestellen via www.BluesinWijk.nl, normale toegangskaarten zijn tevoren te koop bij van Ginkel Muziek, Achterstraat 1 te Wijk bij Duurstede, tel. 0343-574522 en ’s avonds aan de kassa.

BLUESinWIJKGallagher-1Rory toerde met zijn band de wereld over en was overal ongekend succesvol. Begin jaren 60 begon hij z’n carrière in verschillende bandjes. In 1966 formeerde Rory het power trio Taste. In 1967 nam dit trio wat demo’s op die in de jaren 70 op Lp verschenen onder de titel Taste in The Beginning. Rory nam met Taste twee studioalbums op: Taste en On The Boards. Het was een succesvolle formatie. Toch werd Taste in 1970 ontbonden na onenigheid over de financiële huishouding en de rol van het management hierin. Rory Gallagher werd door het muziekblad Melody Maker in 1972 en 1974 uitgeroepen tot ’s werelds beste gitarist. Hij genoot onder andere in het Oostblok een grote populariteit. De band zou een naam opbouwen met marathonoptredens tijdens veelvuldige tournees. Zo speelden zij op 15 december 1973 tijdens een nachtconcert voorafgaand aan een autoloze zondag in de Doelen in Rotterdam net zo lang door tot de bezoekers de eerste trein naar huis konden nemen. Gallagher had veel succes met zijn live-optreden en heeft mooie muziek gemaakt. Hij schuwde met zijn houthakkershemden en zijn afgeragde Fender Stratocaster alle vormen van glamour en deed ook nooit een poging een hit te maken. De ’61-stratocaster had dit afgeragde uiterlijk overigens vooral gekregen door het zweten van Gallagher en niet zozeer door ruw gebruik: door een zeldzame bloedgroep zweette de gitarist dermate zuur dat het als een soort verfafbijt fungeerde. Zijn muziekstijl vertoonde de blues in al zijn facetten, maar met name ook de county blues.Tijdens een concert in januari 1995 in Nightown in Rotterdam bleek Gallagher zo ernstig ziek, dat het voortijdig moest worden afgebroken. De zanger werd opgenomen in het Academisch Medisch Centrum in Amsterdam en later overgebracht naar een ziekenhuis in Londen. Daar onderging hij in april 1995 een succesvolle levertransplantatie. Hij overleed echter twee maanden later aan een longontsteking. Hij ligt begraven aan de Saint Oliver’s Cemetery in Cork.