Katon-Orlemans (De Beurs, Tiel, 23-05-2015)

Zoals al even geleden aangekondigd is het dan zover, na een korte live- repetitieperiode, delen de heren Katon en Orlemans (ondersteund door Piet Tromp op bas en Ernst van Ee op drums) vanavond, inmiddels al weer voor de 3e keer, samen een podium. De verwachtingen zijn hoog gespannen!

Zaal De Beurs is op de eerste verdieping en loopt langzaamaan vol. Het publiek is veelal óf voor hun locale held Rob, óf voor Michael Katon gekomen, maar de nieuwsgierigheid naar dit aangekondigde gitaargeweld is groot.
We worden eerst nog even op de proef gesteld met een onaangekondigd optreden van Demi Knight, een locale singer-songwriter.zzzzzzzzzz Deze jonge Country zangeres met haar heldere nasale stem kijkt onverschrokken de zaal in terwijl ze haar songs ten gehore brengt, maar het popelende publiek kan niet wachten.

Na een kort pauze bestormen de heren dan eindelijk met daverend geraas het podium! Als het nummer ‘Get yer boogie on’ kenmerkend word voor de rest van het optreden dan belooft dat wat! Energiek en dynamisch trekken de heren meteen van leer en het publiek reageert meteen enthousiast. In een ongekend tempo en met vol enthousiasme volgen de nummers elkaar op. Er is gekozen voor een ‘om en om’ selectie van nummers door beide heren en dat draagt zeker bij aan een afwisselend optreden. Bij zijn nummer ‘Highway of love’ staat de energieke Rob Orlemans op het randje van het podium om zijn muziek nog dichterbij het publiek te brengen, maar gedurende het nummer daarna ‘Fried Galapenos’ trekt hij zich bescheiden terug naar de achtergrond en geeft het podium aan de relaxte Katon, waarbij deze zich met een kenmerkende wiegende beweging overgeeft aan een ‘slow boogie’ en deze ook doorgeeft aan het publiek, wat hem minutieus volgt.

De heren spelen hun eigen nummers, maar ondersteunen en versterken elkaar waar mogelijk. Dit maakt het optreden zeker de moeite waard, dit wil je niet missen!

Ik geloof dat het publiek na de wervelende show inderdaad behoorlijk ‘knocked out’ is door het geweld wat over hen is uitgestort, maar ik hoor verschillende geluiden van mensen die serieus overwegen morgen toch het programma van morgen om te gooien en de heren nogmaals te gaan zien bij Raalte ‘Ribs en Blues’.

Er is gekozen voor een optreden zonder pauze, de trein trekt dan ook ongehinderd door tot het einde van de rit plotsklaps lijkt genaderd. Gelukkig komen de mannen nog terug voor een uitgebreide toegift, maar dan is het toch klaar. Voor de liefhebbers komen de heren daarna nog naar de stand om op de foto gezet te worden en een praatje te maken.

Chapeau voor hen die een stevigere en meer gedegen performance neerzetten dan menig vaak optredende band, het optreden stond als een huis. Als dit een experiment was, mag het zeker geslaagd worden genoemd!

Nog te zien:
24 mei @ Raalte ‘ribs ’n blues’
25 mei de laatste kans Royal Irene theater Venlo

foto’s © Zjosque Bergman