Dan Patlanski, succesvolle afsluiter seizoen P79

Op een mooie zondagmiddag in een keldercafe een mooi publiek hebben en dat nog stil krijgen en houden ook;  Dan Patlanski doet dat ‘even’.in tekst

Deze in Nederland relatief onbekende Zuid-Afrikaanse maar alom bejubelde jong-ogende singer / songwriter mag zich dit najaar gast noemen van Joe Satriani tijdens diens aangekondigde ‘Shockwave’  tour in Engeland in november 2015.  Vanaf het eerste begin is het duidelijk: deze heren kunnen en komen spelen!  Er wordt weinig tijd besteed aan verhaaltjes of uitgebreide aankondigingen, het is meteen ‘gas erop’!

Het optreden en de tour staan in het teken van de nieuw CD: “Dear silent thieves’ (2014). Het trio, bestaand uit frontman Dan Patlanski, ondersteund door bassist Clint Warren Falconer en drummer Steph Nortje  hebben energie geput uit grote voorbeelden en de muziek doen denken aan grote bluesnamen als Stevie Ray Vaughan, Jimi Hendrix, Led Zeppelin, John Mayer, Phillip Sayce en Joe Bonamassa. Er is ook een sterke herinnering aan Lenny Kravitz, een funky en aanstekelijk geluid wat bijvoorbeeld bij het swingende nummer ‘Backbite’ erg sterk is.

Patlanski zegt dat ze zich bij live optredens soms verliezen in de verschillende lagen van de muziek en dat deze daardoor nooit gelijk en telkens weer verrassend zijn. Als toeschouwer is er niets te zien wat op onzekerheid wijst, het hele optreden loopt als een goed geoliede machine. Alles klinkt trefzeker en vloeiend, er lijkt weinig onderling contact nodig te zijn om van het ene naar het volgende nummer te gaan, en er is voldoende variatie om de aandacht van het publiek gedurende het hele optreden vast te houden.

Duizelingwekkende akkoordreeksen, snelheid en souplesse, kenmerkend voor een optreden waar toch iedere zichzelf respecterende blues- rockliefhebber zich een keer zou moeten blootstellen, een maestro ondersteund door 2 gedegen musici. De bandleden laten zich buiten het optreden zien als vriendelijk en benaderbaar en nemen ruim de tijd voor een praatje met geïnteresseerden.

De komende dagen en begin juli kan je zelf nog diverse optredens van deze band bezoeken in Nederland.

De bluesdeuren van P79 in Den Bosch zullen in september weer worden geopend voor ‘the Veldman Brothers’!