Zomers Loosduinen Blues zeer geslaagd

Op het zonovergoten Hoofdplein in Loosduinen was er weer een lichting van het Loosduinse Bluesfestival, één van de kleinste maar vreselijk gezellige Bluesfestivals in het land. Doordat de programmering steeds sterker wordt weten veel Bluesliefhebbers inmiddels hun weg er naar toe te vinden. Doordat er ook in het gehele centrum een jaarmarkt was bleven veel bezoekers daarvan ook op het plein om van de klanken te genieten.

Het festival zou oorspronkelijk geopend worden door Livin’ Blues-zanger Nicko Christiansen met mondharmonicaspeler Bas Kleine, maar dit duo was op het laatst omgezet naar een unieke semi-akoestische groep met Marius Bos op accordeon en zang en Frenk van Meeteren op gitaar en zang.

Met heerlijk releaxte blues maar ook vrolijke Cajun-wijsjes werd het publiek opgewarmd tot wat een hete, gezellige middag zou worden. De John Frick band trad aan; een Haagse band met als leading man de Engelstalige John Frick, afkomstig uit Zuid Afrika. Met merendeels zelfgeschreven songs die door een hechte band soms op ingetogen wijze in een slow-Blues maar ook op een funky-voodoo manier met percussie gespeeld worden, waarbij in de hoofdrol de Hammond-orgel sound en de saxofoon centraal staan.

Het feest werd nog groter toen de Fossen & Struijk band ( Robert Fossen en Peter Struijk)  het podium betrad.  De winnaars van de Dutch Blues Challenge en de top van de Nederlandse Chicago Blues die met het meest hechte bluestandem met op drums Eduard Nijenhuis en op bas Jan Markus met gastzangeres Yoni Steenhuizen lieten horen hoe de Chicago Blues gespeeld moest worden.

Jammer genoeg hadden de op te treden groepen te kampen met een falende geluidinstallatie, het is te hopen dat men daar meer aandacht aan gaat besteden.  Voor de Haagse liefhebbers was het een uitgelezen kans  om hun favorieten op een gratis festival van dichtbij te zien, voor het winkelend publiek een moment om stil te staan en kennis te maken met Blues in de breedste zin des woords.

 

foto’s van Pemmy Larmené/bluesontheroad.nl en Carla van Zomeren