The Lachy Doley Group – Conviction

DoleyLach Conviction_c

Als je de naam Lachy Doley googelt kom je overal de omschrijving “de Jimi Hendrix van de Hammond” tegen. En dat is nogal wat. Maar na het beluisteren van diens nieuwe cd “Conviction” kan ik daar absoluut achter staan. Dat de Australiër een zekere reputatie heeft mag duidelijk zijn aan het feit dat hij al is gevraagd door mensen als Joe Bonamassa en Glenn Hughes.

De Lachy Doley Group bestaat naast de naamgever (zang, Hammond B3, Hohner D6 Clavinet) uit bassist Jan Bangma en de drummers Adam Church en Byron Goodwin, die op dit album de taken verdelen. Verder doen nog de achtergrondzangeressen Manalia Barnes, Juanita Tippens en Rebekah Jensen en een blazerssectie, bestaande uit Dave Weir (sax), Ray Cassar (trompet) en James Greening (trombone) mee. Wat stijl betreft is de muziek het best te omschrijven als een combinatie van blues, rock en soul. Naast een meer dan uitstekende organist is Doley een goed zanger met een helder en aangenaam stemgeluid. Het geheel swingt de pan uit en vooral “Conviction” en “Frankly My Dear I Don’t Give A Damn” zijn wat mij betreft de toppers.

Dit album is voor mij een aangename kennismaking met deze Australische band. In het najaar komen zij naar Nederland. Een aanrader. (Marista) (8/10)