Billy Hector – Old School Thang

Hector, Billy OldSchoolThang_c

Billy Hector draait al heel wat jaren mee in de Amerikaanse blueswereld. Deze uit New Jersey afkomstige gitarist heeft gespeeld met mensen als B.B. King, Johnny Winter, Bo Diddley, Buddy Guy om er maar enkele te noemen en al diverse prijzen in de wacht gesleept. In zijn 35-jarige carrière heeft hij vijftien cd’s uitgebracht.

Met “Old School Thang” verschijnt deze maand zijn nieuwste album op de markt met daarop een cover en tien zelfgeschreven songs. Het aanbod varieert van pure down-home blues, funk, swampblues, waarbij hij experimenten niet schuwt. Vanaf de eerste tonen van de cd tot en met het slotakkoord weet Billy Hector de aandacht te grijpen en vast te houden. Naar mijn mening staan er geen zwakke songs op, dus beperkt ik mij tot het noemen van enkele die bijzondere indruk op mij maakten. “Fake I.D.” valt op door de gitaarimprovisaties van Hector met Mickey Melchiondo, het rauwe, meeslepende “Evil, Slick ’n Sly”, het funky “Hammer” met door Iceman Albert Collins geïnspireerde gitaarpartijen en tragisch aanstekelijke “Rita”.

Al vanaf de eerste keer luisteren stond voor mij vast dat dit wel eens in mijn persoonlijke top 10 van het jaar 2015 zou kunnen belanden. Een geweldig album, meer hoef ik er eigenlijk niet over te zeggen. (8,5/10) (Ghetto Surf Music)