Jeff Finlin – My Moby Dick

FinlinJeff MyMobyDick_c

Het album ‘My Moby Dick’ van Jeff Finlin verscheen eigenlijk al in 2013, maar omdat hij over enkele maanden tijdens een Europese tournee ook ons land aandoet is het een goed idee om hier nog eens aandacht aan te besteden. Bij mijn research over de goede man blijkt dat dit zijn achtste cd is, waarop elf zelfgeschreven songs te horen zijn. Multi-instrumentalist Finlin (zang, drums, akoestische en elektrische gitaren, toetsen, percussie en piano) wordt begeleid door Dave Jacques (bas) en Joe V. McMahan (div. gitaren), Fats Kaplan (snaarinstrumenten) en Eric Straumanis (gitaar).

Na het album enkele keren te hebben beluisterd is duidelijk dat Finlin zich niet in een hokje laat stoppen. Sommige songs neigen naar country en folk, andere weer naar rock of americana. Duidelijk is vooral dat de teksten het belangrijkst onderdeel van de songs vormen. Finlin is een uitstekende teksteschrijver, die met mooie poëzie de sfeer van zijn songs weet te schilderen, waarbij de muziek een fraaie omlijsting vormt. Een mooi voorbeeld hiervan is ‘It Didn’t Rain That Year’, waarin hij vertelt over de problemen van een arme boer, waarvan droogte er maar een is en de acceptatie van zijn omstandigheden.

Jeff Finlin is een songwriter die op een eenzaam hoog niveau staat. Heel mooi hoe hij zijn verhalen weet te verpakken in prachtige songs. Deze man is het absoluut waard om beluisterd te worden. In het najaar komt hij naar Nederland. Ik geef hierbij alvast maar de tip. (Bent Wheel Records) (8/10)