Culemborg Blues 2015 in de volle zon

culemborg 2015Afgelopen zaterdag was de 22e editie van Culemborg Blues, jaren geleden begonnen als plattelandsfestival waar de bands per locatie een uur mochten spelen, tegenwoordig  mag dat vanaf 14.00 uur tot in de kleine uurtjes op 2 grote en 2 kleine  podia maar ook in 3 binnenlocaties.

De namen op de poster logen er niet om. 20 namen van bands afkomstig uit België, Zweden, Groot Brittannië, USA en natuurlijk talent uit eigen land. Op de mainstage kondigde organisator John van Empel met een licht schaamrood op de kaken aan nimmer good old Livin’Blues Xpierience op het programma te hebben gehad. Deze bracht een voortreffelijke show op de inmiddels al volgelopen Markt. Op de Fiberstage bracht het trio van de 11-jarige Meryn Bevelander  bluesrepertoire met een hoog stemmetje maar ook de eerste Bluesrockklanken van het festival, een muzieksoort die we nog wel meer zouden horen deze dag want er liepen zat gitaarhelden rond waarvan Jimi Barbiani het ook nog nodig vond, in navolging van zijn held Hendrix, zijn gitaar in brand te steken, totaal overbodig en zonde bovendien.

Zoals al gezegd, ook dit jaar weer een hoop krachtpatserij op de electrieke gitaar met een hoop covers bovendien in de Bluesrocksferen en dat blijft niet boeien. Gelukkig stonden er ook nog fijne anders soortige bands als Doghouse Sam & his Magnatones met hun oude stijl en swing en de rockende groep Stennes die goed liet horen waar ze hun inspiratie vandaan gehaald hebben.  Zippy Leaps liet met haar nieuwe zangeres Klaske horen dat ze bij de top van Nederland horen.
Dynamite Blues Band was weer een brok energie; een strakke show met veel speelplezier en een groot gevoel voor humor. De heren deelden ook weer zonnebrillen uit (om kwart voor elf ’s avonds). Zonnebrillen ook genoeg te zien in het publiek bij Mastro, die nooit zonder dit zomerattribuut te zien is. Mastro was dan wel weer een goede afsluiter, vet harmonicawerk en goed en hevig gitaarwerk van Smokehouse Brown, die meerdere snaren brak. Jimi Barbiani kwam nog drie nummers meespelen waardoor menige Bluesrock-fan deze dag ongetwijfeld een overdosis gehad heeft.

              18 - Johnny Mastro & Mama's Boys

met dank aan Ton Kok *

foto’s Rob SneltjesTom Moerenhout