Sugar Brown – Poor Lazarus

BrownSugar PoorLazarus_c

Sugar Brown is de artiestennaam van Ken Chester Kawashima. Hij is in 1971 geboren in Ohio en woont momenteel in Toronto, Canada. Zijn naam is hem gegeven door de Chicago bluesman Taildragger, die zei: “You ain’t black…..and you sure ain’t white….You’re Sugar Brown”. Tijdens zijn studietijd in Chicago leerde hij in de avonduren de blues spelen van de al genoemde Taildragger, alsmede van Dave Myers en Willie ‘Big Eyes’ Smith. Na zijn studie mag hij zich Dr. Ken Kawashima PhD noemen. Wij houden het hier op Sugar Brown.

De basis van Browns stijl wordt gevormd door de Chicagoblues, maar hij verwerkt ook invloeden uit Mississippi en Texas in zijn muziek. Van de veertien songs op dit album zijn er zeven door hemzelf geschreven en drie door hem gearrangeerd. De songs zijn in een keer in mono opgenomen. Hierdoor ontstaat het pure bluesgevoel, zoals we dat kennen van opnamen uit eind veertiger, begin vijftiger jaren.

Brown is een uitstekend schrijver van songs en een prima vertolker van de blues. Hij laat zich inspireren door persoonlijke gebeurtenissen en actuele dingen uit het nieuws. De inspiratie voor “Poor Lazarus” ligt in het doodschieten van de ongewapende zwarte Michael Brown in Ferguson vorig jaar. Brown ontdekte een in 1911 door John Lomax opgenomen folksong met deze titel, waarin wordt verteld over het doodschieten van een zwarte man door een blanke politieagent. De geschiedenis herhaalt zich. Een zeer indrukwekkend nummer. Verdere topsongs zijn “Blue Lights Hooker” met een aan Little Walter herinnerende Bharat Rajakumar op mondharmonica, en de shuffle “Burn It Down”, dat duidelijke invloeden van Jimmy Reed met zich meedraagt.

Een uitstekende album van een zeer goed muzikant en songwriter. Het is puur, eerlijk, betrokken. Kortom, goede blues. (eigen beheer) (8,5/10)