Sweet Bourbon – Live at Trianon

Sweet Bourbon is een Nederlandse blues en bluesrock band uit Gelderland, die in 2013 opgericht werd door Chris Janssen, de vroegere gitarist van de Bullfrog Blues Machine. Na wat personeel wisselingen werd er begin dit jaar een nieuwe start genomen. Sweet Bourbon is een band die zowel eigen werk als covers speelt. Hun eerste album is het live album ‘Live At Trianon’. Als alles volgens plan verloopt zal deze vijf koppige bluesrock band volgend jaar hun eerste studio album uitbrengen.

11796305_1610576345891835_1779827421932205610_nHet live album van Sweet Bourbon ‘Live At Trianon’ is opgenomen op 13 juni 2015 in de Trianon in Nijmegen. De cd is een limited edition en is alleen te koop tijdens de optredens van de band. Er staan zes nummers op het album, allemaal covers, maar wel met een eigen Sweet Bourbon jasje. Aan de opener ‘To The Devil For A Dime’ van Tinsley Ellis hebben ze niet zoveel veranderd. De uitstekende ritme sectie met Roeland van Laer op bas en Martijn Cuypers op drums zorgen voor de sterke basis en Chris Janssen op gitaar en Willem van der Schoof zorgen door hun virtuositeit voor de afwerking. De toetsen van Willem helpen de song dragen en zijn dominant aanwezig. Chris Janssen zorgt met pittige riffs voor het nodige gitaar geweld. Vocaal wordt zanger René van Onna bijgestaan door Marjolein de Buijzer en Eudia Purperhart, twee funky en soul klinkende Bourbonnettes. Ook in het strakke ‘Moth To A Flame’ spelen de gitaar van Chris en de toetsen van Willem een hoofdrol. Ze kleuren het nummer en de stem van René is gemaakt voor dit soort songs. In de tweede instrumentale helft maakt de band een echt feestje van het nummer. Van Ray Charles zijn ‘I Don’t Need No Doctor’ maakt Sweet Bourbon een rocker. Tijdens dit nummer wordt de band uitgebreid voorgesteld. Willem probeert met enkele ranzige riffs op zijn keys het vuur wat aan te wakkeren, maar het is zeker niet de beste versie van dit vijftig jaar oude nummer.

Sweet Bourbon kiest door hun nummerkeuze ook niet voor de gemakkelijkste weg. Begin maar aan ‘The Love That We Once Knew’ van Walter Trout. De versie van Sweet Bourbon is een mooie, maar te gepolijste versie. Het rauwe dat het origineel zo intens mooi maakt mis je hier toch wel. Het bluesy en jazzy ‘T-Bone Shuffle’ kan dan wel weer bekoren. Met Willem van der Schoor op de keyboards in de hoofdrol en met de knappe baslijnen van Roeland van Laer krijgen we een aantrekkelijke swingende shuffle te horen. Met de afsluiter ‘You Don’t Love Me’ sluit Sweet Bourbon op een erg knappe manier af. Ze spelen dit nummer in een hoger tempo dan het origineel en dat is een zeer goede zet. Prachtig werk van de ritme sectie, maar het is toch weer Willem, de man op de keys, die alle aandacht naar zich toetrekt door zijn uitstekend vingerwerk. Het eerste album van Sweet Bourbon in deze bezetting is een aangename cd geworden. Volgens de band mogen we volgend jaar een nieuw studio-album verwachten. Daar zal dan hoogstwaarschijnlijk ook wel eigen werk van de band op te vinden zijn. Wie Sweet Bourbon live aan het werk wil zien kan dat op 26 september op het kerkplein in Alkmaar, op 16 oktober in het Café De Apotheek te Oosterhout en op 23 oktober op de bluesroute in Goes. (Bourbon Records) (7/10)