Chris O’Leary – Gonna Die Tryin’

OLearyChris GonnaDieTryin_c

Na zeven jaar lang de zang en mondharmonica bij Levon Helm’s Barnburners voor zijn rekening te hebben genomen is Chris O’Leary alweer enkele jaren solo bezig. De voormalige US Marine heeft onlangs zijn vierde album “Gonna Die Tryin’” uitgebracht. Hij wordt gesteund door een band bestaande uit Chris Vitarello (gi¬taar), Andy Stahl en Chris Difrancesco (saxofoons), Matt Ray¬mond (bas) and Jay Devlin (drums) en een handvol gasten, waarvan Bruce Katz en John Mooney de bekendste namen zijn.

De elf songs zijn door O’Leary zelf geschreven en naast met zang en mondharmonica blijkt hij ook nog prima met teksten uit de voeten te kunnen. Hij put hierbij uit eigen observaties en ervaring en is een van die mensen die niet zomaar liedjes schrijven, maar korte verhaaltjes, die toevallig door goede muziek worden omlijst. Zijn stem heeft de rauwheid die bij deze muziek hoort, zijn harmonicawerk is vol vuur en passie. Bijzonder mooi vind ik de slowblues “Letters From Home”, de shuffle “Walking Contradiction” en “19c A Day”, dat over werkloosheid, armoe en dakloosheid gaat. Aanrader! (American Showplace Music) (7,5/10)