Jared James Nichols – Old Glory and the Wild Revival

Jared-James-NicholsDe Amerikaanse songwriter en gitarist Jared James Nichols werd geboren in Wisconsin, maar woont momenteel in Los Angeles. Zijn muzikale moeder leerde de Jared de blues muziek kennen. Hij kreeg zijn eerste gitaar wanneer hij veertien was. Dat is exact het jaar dat legende Stevie Ray Vaughan zijn laatste optreden gaf in ‘The Alpine Valley Resort’, in de omgeving waar Jared toen woonde. De jonge snaak was onder de indruk van de kracht die dit instrument had en begon als een razende te oefenen. Daarnaast leerde Jared het vak in de lokale clubs en het is ook in die clubs dat hij de kans kreeg om samen op het podium te staan met blues helden als Buddy Guy en nog vele anderen. Wat later mocht hij support act zijn voor bands als The Derek Trucks Band en Kenny Wayne Sheperd. Op het moment dat hij naar Los Angeles verhuisde ging de echte wereld open voor Jared die hier dadelijk veel meer mogelijkheden kreeg om zijn muziek te spelen. Hij deed mee aan allerlei wedstrijden in de hoop ontdekt te worden door een groot platen label. Hij won trouwens verschillende onderscheidingen, zoals in 2010 de Jerry Horton Guitar Contest en in 2011 de Les Paul Tribute Contest. In dat zelfde jaar won hij ook de Award van Outstanding Guitarist. Een jaar later verscheen zijn debuut EP ‘Live At The Viper Room’. Een jaar later volgde dan de tweede EP ‘Old Glory And The Wild Revival’. De EP bevatte vijf nummers en waren de voorbode van het volledige album, met dezelfde naam dat in mei van dit jaar verscheen. De vijf songs van de EP vinden we ook terug op dit nieuwe album. Momenteel is Jared James Nichols in onze contreien aan het touren als support act van Glenn Hughes. De nieuwe cd bevat veertien nummers, waarvan de laatste twee live opnames zijn. De cd ontleent zijn titel aan Jared’s oude Gibson Les Paul (zijn Old Glory) en met The Wild Revival bedoelt de frontman de doelen die hij probeert te bereiken met zijn muziek.

Het album opent met ‘Playing For Keeps’. Een energiek nummer met splijtende gitaar riffs en strakke dreigende drums. Het is een perfecte mix van blues en rock. Halfweg wordt het tempo nog wat opgetrokken en dan is het hek helemaal van de dam. De massieve en strakke baslijnen van Erik Sandin vermengen zich met de zinderende gitaar riffs van James. Het uitstekende en strakke slagwerk van Dennis Holm zorgt voor de extra impuls. Heerlijk nummer dat we nog eens terug vinden op dit album, maar dan in een live uitvoering. Bij het beluisteren van het album krijg ik regelmatig een vintage gevoel. De muziek van Jared James Nichols toont inderdaad heel wat vergelijkingen met de muziek van de grote bands, zoals Led zeppelin, Cream, van een paar decennia terug. ‘Crazy’ is daar een mooi voorbeeld van.

De band vertraagt het ritme in de moderne melodieuze blues ballade ‘Let You Go’. In dit commercieel nummer valt vooral de volle stem van de Amerikaan op. Dat Jared James Nichols ook zonder het elektrisch geweld kan horen we in ‘Now Or Never’, waarin de frontman op meesterlijke wijze de akoestische gitaar bespeelt en zichzelf begeleid met voet gestamp. Zondermeer een top nummer. Met het erg sterke ‘Haywire’ gaat de band naar Led Zeppelin muziek vermengd met wat funk en Southern blues. Het weergaloos gitaarwerk van Jared kleurt het nummer en geeft het een enorme surplus. Hiermee wil ik helemaal niets te kort doen aan het uitstekende werk dat drummer Dennis Holm en bassist Erik Sandin hier weer leveren. Een meeslepende, en melodieuze rock ballade, van het genre Pearl Jam en Bon Jovi, krijgen we in ‘All Your Pain’. Het refrein nodigt uit om mee te zingen en ik twijfel er niet aan dat het tijdens concerten luidkeels zal meegezongen worden.

Classic rock is aan een terechte wederopstanding bezig, en terecht want deze muziek stijl is tijdloos. Jared James Nichols speelt daar met ‘Get Down’ op zijn eigen manier op in. Het rustige melodieuze ‘Sometimes’ heeft een zeer sterk refrein. Jared strooit kwistig rond met splijtende gitaar riffs en in de solo horen we een knappe klagende en jammerende gitaar. De hel barst echt los in het begin van ‘Blackfoot’. Schitterende bluesrock met stevige wortels die herinneren aan Jimi Hendrix en Led Zeppelin. Dit is op en top genieten van een power trio dat erg sterk in de schoenen staat. De ritme sectie knalt alsof het hun laatste kans is om zich te laten horen. Bassist Erik Sandin legt heel veel gevoel in zijn bas grooves en drummer Erik Sandin is technisch een topper en er straalt heel wat beleving uit van zijn slagwerk. Frontman Jared beheerst zijn gitaar tot in het kleinste puntje en dat laat hij elk nummer weer merken met gevarieerd en sterk gitaar werk. Deze ‘Blackfoot’ is een topper.

Tijdens ‘Take My Hand’ denk je, dat je in de zuidelijke swamps van de USA zit. De gruizige slide gitaar brengt enorme sterke klanken en vibes voort en Jared’s stem klinkt heel overtuigend. Nichols blijft bij dezelfde soort muziek tijdens ‘Come In My Kitchen’. Knap delta geluid en de gitarist horen we hier op een akoestische dobro. Dit was het tevens het laatste studio nummer op ‘Old Glory And The Wild Revival’. Er staan nog twee live nummers op met de heavy rocker ‘You Won’t Last’ en de stevige bluesrocker ‘Playin’ For Keeps’. Zo sluit dit album af met hetzelfde beestige nummer als waarmee het begon. Knap album van dit jonge Amerikaanse power trio, dat een enorm potentieel heeft. (Listenable Records) (8,5/10)