Dutch Blues Challenge 2015 – Nieuw Vennep

De Blues Challenge van dit jaar op 4 oktober, heeft een verjaardagsrandje, want dit evenement, georganiseerd door de Dutch Blues Foundation, viert dit jaar haar eerste lustrum. Een evenement dat in de loop van de afgelopen 5 jaar steeds beter wordt gepresenteerd. Het programma wordt steeds meer uitgewerkt, het wordt gevarieerder, kortom het is een goed geoliede machine door de strakke planning en organisatie. Een basis met trouwe vrijwilligers doen altijd hun best om het de gasten en de artiesten naar de zin te maken.

De entourage rond dit evenement was aantrekkelijk. Er konden foto’s gekocht worden, gemaakt door de ‘bekende’ bluesfotografen van Nederland, er was een loterij met leuke prijzen zoals een cd pakket, schilderij, foto op canvas enz. De opbrengst van deze loterij komt trouwens ten goede aan de blues. Een stand met allerhande, aan de muziek gerelateerde, artikelen als plectrums, gitaarbanden, een stand met blues cd’s, aanbiedingen van magazines, natuurlijk was de Blueskrant ook verkrijgbaar en de cd’s van de negen finalisten werden ook te koop aangeboden. De Blues Foundation zelf had ook haar eigen stand met informatie over wie ze zijn en wat ze doen en allerlei leuke items om aan te schaffen.

Het restaurant van het hotel bood wederom zijn DutchBlues 2 gangen menu aan, maar in de directe omgeving is ook genoeg gelegenheid om een hapje te eten waar dan ook ruim gebruik van werd gemaakt.

In de ochtend was het mogelijk om één of meerdere, totaal vijf, workshops te bezoeken. Gepresenteerd door muzikanten over verscheidene zaken in de wereld die de blues/muziek wereld heet, zoals hoe speel ik blues gitaar, hoe promoot ik mijn band, informatieve workshops waar iedereen zich van te voren kon inschrijven. In de lobby van het hotel was een Blues Street Market met fototentoonstelling, een bluesquiz en live muziek. Het is ook een evenement om te netwerken, ontmoetingen tussen ‘oude’ vrienden en collega muzikanten die lekker even bij kletsten.

Waar het om ging vandaag was natuurlijk de finale van de Challenge. Een onderdeel die in de bluesscéne erg discutabel is. De één vindt het een eer om mee te mogen doen, de ander vindt het een wedstrijd, wat niet zou moeten mogen tussen muzikanten, en weer een ander vindt het gewoon gezellig en leuk en neemt er nog een biertje op. Deze Challenge wordt altijd beoordeeld door een professionele jury en bezoekers in de zaal zullen ook steekproefsgewijs gevraagd worden een beoordeling te geven dmv een formulier in te vullen. De professionele jury bestaat dit jaar uit magazine-redacteuren, radio omroep-redacteuren, artiesten en bandleiders.

In de categorie duo/solo deden mee: Big Bo, The Guitar guy and Kid Harpin’ en the Damned and Dirty 
En in de categorie bands: Robert Smith Bluesband, The First Lady, Rusty Apollo, Zippy Leaps, Phil Bee’s Freedom en the Bluetails.

In de aanloop naar deze dag heeft de Dutch Blues Foundation al veel aandacht besteedt aan de deelnemende finalisten door van elke deelnemer een apart artikeltje te plaatsen over wie ze zijn, wat ze doen etc. Dus de bezoekers waren al aardig bekend met de deelnemers als ze dat al niet waren. Want onder de deelnemers zitten toch echt wel “oude” rotten in het vak bij, maar ook zeker zeer jong talent!

Het spits van de Challenge werd afgebeten door de Robert Smith BluesBand. Het was genieten van deze ervaren deelnemers maar ook zeker van het jonge talent zoals de bandleden van The First Lady. De jonge 17/18 jarige gitarist Filip Schrijver heeft al op zeer jonge leeftijd laten zien wat hij in huis heeft en ook vanavond liet hij zijn talenten horen. Goede gitaarsolo’s en hij durfde het zelfs aan om een gitaar rifje te laten horen van Eric Clapton’s Layla. Maar het was vooral rocken wat deze band deed.

Elke deelnemer kreeg 20 minuten om te laten zien wat hij/zij in huis had en tussendoor werd het podium steeds snel omgebouwd voor de volgende artiest. Het hele evenement werd gezellig aan elkaar gepraat door de altijd charmante Rob van Elst die met zijn kwinkslagen de stemming er in hield. De dame die streng maar rechtvaardig met de bordjes tijdens het optreden aan de deelnemer liet zien hoeveel tijd er nog over was, is zoals altijd de charmante Nanny Kajuiter.

Om 17.30 uur was er voor iedereen de gelegenheid om de maag te vullen en volgens het strakke schema werd op tijd weer ingezet met de Zippy Leaps Band. Nadat alle negen finalisten hebben laten zien wat ze in huis hebben trok de jury zich terug om te beraadslagen.

Tussen alle bedrijven door werden de winnende loten getrokken van de loterij en de nominaties voor de Blues Awards bekend gemaakt. Ook de Blues Awards is een jaarlijks terugkerend evenement, alleen zal volgend jaar, werd mij verteld door iemand van de organisatie, de presentatie hiervan in een ander vat gegoten worden. Te zijner tijd zullen we daar meer informatie over horen via de website van de Dutch Blues Foundation en ook Blueszine zal de ontwikkelingen in de gaten houden.

Terwijl iedereen in afwachting was van de jury werden hier en daar weddenschappen afgesloten over wie uiteindelijk de grote prijs, deelname aan de Challenge in Memphis, naar binnen zou halen. Vele aanwezigen vroegen zich af waarom er zo weinig blues te horen is geweest. Veel rock, funky en een groovy sound maar weinig blues. Over het algemeen was men van mening dat Zippy Leaps een waanzinnig goede set hadden neergezet met een hoog blues gehalte en de Robert Smith Band een goede tweede. Onder de duo’s/solo leek Big Bo de grote kanshebber. Voor een solist is er altijd grote bewondering. Je moet het toch maar in je eentje doen, zeer multi muzikaal zijn en een goede interactie hebben met het publiek. Dat heeft deze Big Bo goed gedaan volgens de “kenners”.

Bij terugkomst van de jury was er nog even een emotioneel maar ook mooi moment. Eén van de jury leden, Mariëlla Tirotto, die iedereen kent met haar band Mariëlla Tirotto & the Bluesfederation kreeg een bos bloemen en een foto van haarzelf op canvas aangeboden als ondersteuning ivm de moeilijke tijd die zij en haar man Heins Greten nu doormaken door haar ziekte. Maar Mariëlla zou Mariëlla niet zijn als ze niet nog even fijntjes liet weten dat ze zich er niet onder liet krijgen en nog steeds alive and kicking is! Goed zo Mariëlla!!

En dan was daar de uitslag van de jury:

  • In de solo/duo’s werd Big Bo als winnaar uitgeroepen en in de bands werd Phil Bee’s Freedom de uiteindelijke winnaar.
  • In de wandelgangen werd natuurlijk nagepraat over de begrijpelijke of onbegrijpelijke keuze van de jury, maar het is iedereen gegund en de winnaars zijn heel erg blij,

Wij van Blueszine feliciteren de winnaars Big Bo en Phil Bee’s Freedom van harte en danken de Dutch Blues Foundation voor de gastvrijheid.

Foto’s (c) Kuno Mooren

Met dank aan de Dutch Blues Foundation!