Bluesgitarist Smokin’ Joe Kubek overleden

Bluesgitarist Smokin’ Joe Kubek is op 11 oktober 2015 plots overleden aan de gevolgen van een hartaanval. Hij is 58 jaar geworden. Kubek die bijna 30 jaar heeft opgetreden met zijn muzikale partner Bnois King stief kort voordat hij het podium zou betreden op het ‘Pleasure Island Seafood & Blues Festival in North Carolina’.

smokin joe 1

Quote Bilboard: ‘Kubek is one of the fiercest Texas blues guitarists who plays blues-rock aimed at the gut level’.
Quote Living Blues: ‘heavy, powerful and tough roadhouse blues, punchy Texas shuffles, and mighty fine roots rock’.

Joe Kubek is op 30 november 1956 geboren in Pennsylvania, maar groeide net buiten Dallas op. Hij had al jong zijn eigen band en op 14- jarige leeftijd trad hij op in clubs in en rond Dallas. Hij hoorde zijn eerste blues door te luisteren naar Eric Clapton en Jeff Beck. Snel ontdekte hij de muziek van Muddy Waters, Howlin’Wolf en andere vroege meesters zoals Freddie king, Johnny Copeland en Lightnin’Hopkins. Op 19 jarige leeftijd speelde hij al met diverse bekende bluesmuzikanten in de streek, inclusief Freddie King. Hij zou met deze laatste op tour gaan toen deze plotsklaps overleed aan een hartaanval.

Daaarna werkte Kubek met R&B zanger Al ‘TNT’ Braggs en maakte en groep nieuwe vrienden met onder andere Albert King, Stevie Ray Vaughn( met wie hij goed bevriend raakte), B.B. King en vele andere bluesiconen. Vaak jamde hij met deze ‘larger-than-life’ bluessterren, terwijl hij veel in de regio bleef spelen. Hij leerde van hen niet alleen tips en techniek, maar ook verhalen en lessen over het toeren als professioneel muzikant. Één avond kreeg hij zelfs de mogelijkheid om op B.B.’s gitaar ‘Lucille’ te spelen. BB prees mijn enthousiasme en sprak me bemoedigend toe, wat veel voor me betekende. ‘In moeilijke tijden herinnerde ik me altijd hoe B.B. me moed had ingesproken’.

In 1989 ontmoette Kubek Bnois King op een maandagavond Dallas sessie. De twee werden snel dikke vrienden, en smolten hun ogenschijnlijk verschillende stijlen -Kubek een rockende en wilde ‘picker and slider’, en King een subtiele,vet spelende ritmespeler met spontane en onvoorspelbare solo’s- in elkaar tot een van de meest machtige gitaarcombinaties die het Zuid- Westen ooit had voortgebracht. Kubek verklaarde: ‘Ik trek de blues uit hem, hij trekt de jazz uit mij. Bnois weet zoveel over Jazz,dat is ongelofelijk. Bnois stookt mijn vuur op. We pushen elkaar tot steeds hogere niveaus, en becomplimenteren elkaar. Maar het is nooit bedacht. We weten nooit wat we gaan doen tot het gedaan is’.

Kubek en King tekenden bij Bullseye blues en brachten in 1991 hun debuut- Cd ‘Stepping Out Texas Style ‘uit. Na Dallas te hebben veroverd toerden ze langs clubs, concertzalen en nationale en internationale festivals. Na acht succesvolle Bullseye Blues releases tekenden ze in 2003 bij Blind Pig Records. Toen hun populariteit zich uitbreidde door de kracht van hun opnames en de dynamiek van hun shows groeide hun toerschema tot 150 optredens per jaar in de V.S., Canada en Europa(waar ze meer als 12 toernees hebben gehad), met een steeds meer groeiende en solide positie in de blues- wereld met de ene na de andere show waar de mond van openviel.

De heren toerden non-stop, Smokin’ Joe Kubick laat zijn vrouw Phyllis achter. Blueszine wenst haar, Bnois, familie en vrienden de kracht die ze nu zo nodig hebben om dit verlies te dragen. Dank ook aan Rob Konings van King Bee Agency voor de verstrekking van deze persverklaring en het vertrouwen dat hij in Kubek en Bnois heeft getoond door ze voor te stellen aan het Nederlandse publiek.

foto’s (c) www.smokinjoekubek.com/