De Amerikaanse bluesgitarist Walter Trout is de winnaar van de Sena European Guitar Award 2015. De man uit Los Angeles krijgt op vrijdag 27 november de prestigieuze oeuvre-award, afgekort SEGA, in Club Ziggo in Amsterdam uitgereikt. Trout is daarmee de opvolger van zijn landgenoot Slash die vorig jaar de award ontving.

De afgelopen jaren kregen gerenommeerde buitenlandse sterren zoals Queen-gitarist Brian May (2011), Toto-gitarist Steve Lukather (2010) en voormalig Guns ’n Roses-ster Slash (2014) de SEGA-award. Maar ook Nederlanders zoals Jan Akkerman, George Kooymans, Adje Vandenberg, Leendert Haaksma en Danny Lademacher hebben de award op hun schoorsteenmantel staan. De keuze voor Trout is volgens de jury logisch. ”Walter Trout is een echte overlever maar dan wel in de meest letterlijke zin van het woord. Vorig jaar zweefde hij op het randje van de dood na een levensreddende levertransplantatie. Maar hij is vooral al ruim 45 jaar een blues-pionier. Op jonge leeftijd werd hij ontdekt door zanger Percy Mayfield. Daarna pikten legendes zoals John Lee Hooker, Joe Tex en John Mayall hem op om te excelleren in hun band. Vanaf 1990 bracht Trout bijna jaarlijks een nieuw album uit en op 23 oktober verschijnt zijn nieuwe werkstuk Battle Scars. Zijn nieuwe songs verhalen op indrukwekkende wijze over zijn intense doodstrijd. Maar Walter Trout is vooral een geweldig voorbeeld voor de mondiale blues-gemeenschap.”

Trout kreeg zelf een paar weken terug het nieuws te horen dat hij de SEGA-award had gewonnen. Hij reageerde ontroert. ”Het is voor mij geweldig om in de voetsporen te treden van mensen zoals Brian May, Slash, Steve Lukather en Jan Akkerman. Ik heb vorig jaar samen met mijn vrouw Marie , enorm gevochten om in leven te blijven en heb zes maanden als een plank op bed gelegen. Ik stond in Los Angeles op een wachtlijst voor een nieuwe lever maar die kwam er maar niet. Op het moment dat het er heel slecht uitzag, kon ik een lever krijgen in Omaha, Nebraska. Het was echt op het nippertje. Pas op nieuwjaarsdag van dit jaar pakte ik mijn gitaar voor het eerst weer op. En in juni gaf ik mijn eerste concert in de Royal Albert Hall in Londen. Ik ben tot tranen toe geroerd door deze uitverkiezing.”

Tijdens de award-uitreiking zullen een aantal oud-winnaars spelen. Maar ook Walter Trout zegt die avond zeker zijn gitaar op te pakken. “Ik wil er op 27 november staan met mijn band en mijn zoon die ook geweldig speelt. Een dag later(28 november) sta ik in een uitverkocht Carré in Amsterdam. Het gaat misschien wel het mooiste weekeinde uit mijn leven worden.”

Deel: