Sfeervolle bluesavond in Gorinchem

Hoewel Gorinchem een keur aan bluesmuzikanten heeft voorgebracht, is het hier op de podia de laatste jaren wat minder gesteld met deze muzieksoort.

De jonge medewerkers van Stichting PoGo zijn zeer actief en zo worden diverse bluesliefhebbers door hen gewezen op deze ‘eerste’ bluesavond. En wat blijkt, de gemiddelde leeftijd van het publiek mag dan wat hoger liggen dan gemiddeld, het wordt wel de,  door deze stichting georganiseerde, best bezochte avond tot op heden,  in een kleine zaal met prima geluid en subliem licht. Het regionale gezelschap ‘Shameful Sinners’ mag het spits afbijten. Hun muziek heeft weinig met blues te maken. We horen ondermeer nummers van John Lennon en W.A.S.P. voorbij komen. Zanger/gitarist Joeke Knijft beschikt over een best indrukwekkend stemgeluid en een flinke dosis humor: “Het volgende nummer zou je blues kunnen noemen, want er zit een ‘E’ en een ‘A’ akkoord in.”

Hierna is het de beurt aan een Gorkummer, die nauwelijks introductie behoeft: ‘Ron ‘El Kroppo’ Krop’. Hij opent in zijn eentje, zichzelf begeleidend op akoestische gitaar met “Stormy Monday Blues”. Na het eerste nummer krijgt hij assistentie van harmonicaspeler Machiel Meijers(Stackhouse) en later voegt zich cajonspeler en organisator Johan Broeder zich bij het gezelschap. Het wordt een korte, maar krachtige set met een schitterende typische Krop-uitvoering van Sam Cooke’s “Bring It On Home To Me”.

‘Dr. David Evans’ is de afsluiter van de avond. Evans neemt de bezoekers mee op een fraai tripje door de Mississippi Delta. Het enige dat niet helemaal in het plaatje past is zijn fraai glimmende gitaar, maar verder ademt het geheel een authentiek sfeertje uit.(De gitaar die hij vele jaren bij hem had is helaas gestolen tijdens een klein festival in het Franse). Hij praat de nummers op informatieve wijze aan elkaar zonder ook maar een seconde belerend te zijn. Nummers als “Good Morning, Little School Girl” en “Mississippi River Blues” passeren de revue en ook ontbreekt Tommy Johnson niet op de setlist (“Canned Heat Blues”). Hij weet de aandacht van het publiek goed vast te houden en veel te snel vliegt zijn set voorbij. Binnenkort stopt David met zijn werk aan de universiteit en is zeker voornemers dan wat vaker onze kant op te komen. Wij van Blueszine kijken in ieder geval reikhalzend uit naar een volgende ontmoeting.

David Evans is sinds 1978 werkzaam als ethnomusicologist aan de Universiteit van Memphis. Hij maakte als hoofd van de High Water Recording Company in de loop der jaren veel opnamen van regionale muzikanten en publiceerde diverse boeken, waaronder een fraai werkje over Tommy Johnson. Op zijn discografie prijken pareltjes als “Match Box Blues”, “I Didn’t Know About You” en  “Needy Times”.

Door de organisatie is goed werk geleverd. Als ze regelmatig blues blijven programmeren zullen ze daar zeker een mooi publiek mee bereiken. Stichting PoGo is een samenwerkingsverband tussen de organisaties Gorcum Live: De Bunker en Metalfront Gorinchem. Deze beide verenigingen willen samen onder één dak muzikanten en muziekliefhebbers een podium bieden. Ze hebben onderdak gevonden in De Haarhorst in Gorinchem, waar alle faciliteiten aanwezig zijn: oefenruimtes, geluidsstudio en podium.

foto’s (c) Zjosque Bergman