Benefiet voor Candye Kane

Het sloeg bij velen in als een bom: ‘de in de Nederlandse rootsmuziekwereld zeer geliefde Amerikaanse Blues, Swing & Jazz zangeres Candye Kane is ernstig ziek en moet vanaf oktober een aantal dure behandelingen ondergaan, die ze zelf (vooraf) moet betalen. Dat betreft een enorm bedrag dat zij zelf niet alleen op kan brengen. Vandaar een benefiet in de Effenaar, waar Candye zelf een aantal malen speelde’.

font IMGP7640
Iets magisch gebeurde; een grote groep muzikanten heeft zich op initiatief van Annita Langereis belangeloos beschikbaar gesteld om aan dit evenement deel te nemen. . Dit ‘Care for Candye’ evenement bracht afgelopen zondag maar liefst 17 bands uit de top van Swing-, Blues- en Rock & Roll-scene op de been, die aaneengesloten 9 uur onafgebroken muziek hebben verzorgd op 2 podia.


Met gemengde gevoelen ga je naar zo’n evenement, triest maar hoopvol betreffende Candye, met de vraag of het een ‘feestje ‘mag zijn ..
Misschien door allerlei andere optredens in den lande, gemis aan beloofde reclame of tekort aan betrokkenheid was er helaas sprake van een bijna gênant lage opkomst op de gehele dag. Diegenen die er wél waren hadden vrijwel allemaal een gevoel van schaamte over de lage opkomst, zeker uit de Blueswereld, er stonden toch dijken van namen op dit gebied op het programma met o.a. de wereropstanding van “the Electric Kings” en “Cuban Heels”.
De mensen die er wel waren hebben kunnen genieten van geweldige optredens in uiteenlopende muzieksoorten variërend van 30er-, 40er- en 50er- jaren Rock, Big band Jump Blues, DeeJays, Country Rock, Rock & Roll, harmonica Blues tot en met garage Blues met een line up die er niet om loog zoals op deze flyer genoemd.

candye 2

Wat verdere informatie over Candye; deze bijzondere dame, geboren als Candice Caleb, heeft een indrukwekkend leven achter de rug waarin het steunen van anderen haar altijd heeft geleid, met soms desastreuze gevolgen. In het afgelopen jaar ging haar tourmanager er bovendien met haar zo zwaar verdiende en letterlijk ‘brood’-nodige geld vandoor..
Hoe zwaar het voor haar is om op te treden, ze MOET dit doen. Afgelopen maanden stond Candye nog op diverse festivals op het podium, al haar energie bewaarde ze telkens weer voor een perfecte show, maar na afloop moest ze ondersteund worden.

Buiten het entreegeld werd er met een groot hart ook extra nog bijgedragen via een collectebus. Alle bands hebben gratis meegedaan, de locatie was voor een percentage afgehuurd en de overige uitgaven zijn zo laag mogelijk gehouden. Helaas had de opkomst 9 maal zo hoog mogen zijn. Iedereen die Candye ooit heeft ontmoet weet dat ze vindt dat vooral de intentie telt, maar hopelijk zal de financiële opbrengst bijdragen aan haar ‘wel’-zijn. Er zijn tenslotte 4 levensverlengende en kwaliteit verbeterende dure behandelingen nodig.
Voor initiatiefnemer Annita , de bands, de verdere organisatie, technici en aanwezig publiek alle lof. Het was een superfeest, maar met een doorlopende fotoserie van Candice op beeldscherm op ons neerkijkend was iedereen zich tegelijkertijd bewust van het ‘hogere’ doel. (De fotoserie was samengesteld door Wouter van der Hoeven, een cineast uit Amsterdam en goede persoonlijke vriend van Candye, die haar al 3 jaar volgt om haar en haar onverwoestbare positiviteit vast te leggen.)


Voor degenen die er nog niet genoeg van hebben en degenen die er niet waren komt er mogelijk nog een vervolg, want er zijn nog meer bands van goede wil, de organisatie heeft zich herpakt en wil kijken wat ze verder voor Candye kunnen doen. Wij van Blueszine wensen de organisatie en zeker Candye alle kracht toe. Hopelijk zal de Nederlandse Blueswereld laten zien dat ‘We care for Candye’.
Voor degenen die alsnog willen steunen kunnen tdoneren op rekening NL68 RABO 0306 076608 o.v.v. “WE CARE FOR CANDYE”. Dit is een bankrekening speciaal geopend voor Candye door de stichting: ‘United bij Music’ en het geld gaat rechtstreeks (zonder tussenkomst van- of betaling aan derden) naar het ziekenhuis dat de PRRT behandelingen die ze nodig heeft zal uitvoeren.

foto’s (c) Tom Moerenhout