Publiek in Zaal Edma in de ban van Ryan McGarvey

Blueszine - Walter Vanheuckelom- Ryan McGarvey 22 oktober 2015-3Ryan Mc Garvey was na een korte tussen pauze terug in Europa om het tweede deel van zijn Europese tour 2015 af te werken. Donderdag avond was Zaal Edma in Vorselaar aan de beurt om deze geweldige gitarist te verwelkomen. De organisatie van Hoppin’ Around Vorselaar organiseert al een paar jaar rond deze tijd van het jaar, een blues avond. Verleden jaar was de Engelse Chantel McGregor te gast en nu Ryan McGarvey, de gitaar god uit Albuquerque, New Mexico. Maar voor we aan dat hoofdstuk begonnen was er eerst het plaatselijke duo LuNa om de zaal wat op te warmen. Geen gemakkelijke opgave als je daar met maar twee mensen op dat podium staat, met de gedachte dat de meeste mensen naar Vorselaar gekomen waren voor een avond bluesrock met veel gitaar geweld. Zangeres Nathalie Van den Meutter en gitarist Lucas Canters trokken er zich weinig van aan en begonnen met veel vertrouwen aan hun set met ‘Faith’.

Blueszine - Walter Vanheuckelom- Logan Miles Nix 22 oktober 2015-6

Nathalie beschikt over een frisse en mooie stem en Lucas is een zeer goede gitarist. Op zijn ingeplugde akoestische gitaren liet hij een uitstekende indruk. Hun repertoire varieerde van pop, blues en rock, maar altijd in een eigen LuNa jasje gestoken. Uitschieters waren zonder meer de Bob Dylan cover ‘ Make You Feel My Love’ dat geweldig gezongen werd door Nathalie. De ingetogen versie van ‘Feelin’ Good’ kon ook erg bekoren. Het duo waagde zich zelfs aan de Jimi Hendrix cover ‘Little Wing’. Wat lucas daar op zijn snaar instrument deed was echt wel heel knap. Ook de John Hiatt klassieker ‘Have A Little Faith On Me’ kon op heel wat succes rekenen, net als ‘You’ve Got The Love’ van Florence & The Machines. Het duo wisselde regelmatig van genre maar met alleen maar een akoestische gitaar en een stem blijf je natuurlijk beperkt in je mogelijkheden. Het waren die beperkte mogelijkheden die in het nadeel van het duo speelden. Het optreden van Nathalie en Lucas was top geweest als het dertig a veertig minuten geduurd had. Nu werd het wat lang en werd het voor een deel van het publiek wat eentonig. Spijtig want beide artiesten hebben heel wat in hun mars.

Blueszine - Walter Vanheuckelom- Ryan McGarvey 22 oktober 2015-14

Om twintig na tien was het dan de beurt aan bluesrock gitarist Ryan McGarvey, drummer Logan Miles Nix en bassist Sam Miller om het overwegend Belgische publiek te imponeren. Kan dat beter dan te beginnen met ‘Blues Knocking At My Door’? Oudere nummers zoals ‘All The Little Things’ had de Amerikaan in een knap nieuw jasje gestoken. Drummer Logan Miles Nix, die zowel de kracht, de snelheid en de techniek bezit leverde een glans prestatie door zijn gevarieerd slagwerk waarbij hij ook veelvuldig de cimbalen gebruikte. Samen met de goede bassist Sam Miller vormden zij de perfecte ritme sectie voor hun frontman Ryan.

Blueszine - Walter Vanheuckelom- Sam Miller 22 oktober 2015

Uit het uitstekende recentste album ‘The Road Chosen’ werd vervolgens aan ‘Little Red Riding Hood’ begonnen met een knappe bas intro. De frontman die met zijn nieuwe Amerikaanse D’Angelico gitaar, met een heel mooie klankleur, aan het concert begonnen was liet deze nogmaals lekker klinken tijdens de zinderende solo. McGarvey heeft al een paar nummers klaar voor zijn vierde studio album en we mochten in Zaal Edma al genieten van een paar pareltjes die daar zeker zullen op terug vinden zijn. Het eerste was ‘Break My Heart’, een bluesrocker die rustig begon, maar even later die typische opdwepende en kenmerkende ritme en sound van Ryan McGarvey meekreeg.

Blueszine - Walter Vanheuckelom- Ryan McGarvey 22 oktober 2015-2

Ook ‘To An End’ had die zelfde dwepende en hoogstaande kenmerken en dat tot grote vreugde van het publiek dat genoot van het ijzersterke trio op het podium. ‘My Sweet Angel’ kreeg ook een vernieuwende intro. Dit meeslepende nummer met het knappe steeds weerkerende gitaar riffje klonk onweerstaanbaar mooi. Tijdens de solo maakte gitarist gretig gebruik van zijn Wah Wah pedaal. Het zweet druppelde letterlijk uit de mouwen van het lederen jasje dat Ryan nog steeds aan had. Het tweede nieuwe nummer ‘Drunken Dreams’ is een donker en triest nummer en het leverde het bewijs dat McGarvey niet alleen een geweldige gitarist is, maar ook een begenadigd songwriter. In de power ballade ‘My Heart To You’ schreeuwde de gitaar van Ryan op een weergaloze manier de pijn en de onmacht uit.

De D’Angelico gitaar ging even aan de kant en werd ingewisseld voor een Fender Stratocaster. Deze gitaar is erg geschikt voor de vingervlugge instrumentale Texas Shuffle’s, ‘Firework Eyes’ en ‘Texas Special’. Logan en Sam gaven van jetje en hun frontman liet zijn vingers razend snel over de hals van zijn Strat gaan. Een lust voor het oor en het oog. Het leverde Ryan, Logan en Sam een daverend applaus op.

Blueszine - Walter Vanheuckelom- Ryan McGarvey 22 oktober 2015-7

Tussen deze twee shuffle’s kregen we ook nog het stevige ‘Wish I Was Your Man’ en ‘Cryin’ Over You’, dat op Ryans eerste album ‘Forward In Reverse’ uit 2007 te vinden is. ‘Cryin’ Over You’ is een geweldige ballade van het genre zoals Joe Bonamassa ze ook speelt. Met een sterke slepende gitaar intro werd het nummer ingezet. De finale kwam er aan en nadat Ryan McGarvey nogmaals iedereen bedankt had om te komen en zijn twee bandleden had voorgesteld, nam hij zijn Gibson en werd aan het stevige ‘Memphis’ begonnen. Dit is de single uit het recentste album ‘The Road Chosen’. ‘Memphis’ heeft een enorme drive en sterke gitaar riffs en iedereen werd meegezogen door de beat en het ritme.

Blueszine - Walter Vanheuckelom- Ryan McGarvey 22 oktober 2015-15

De sfeer was zeer goed in zaal Edma en je zag overal gelukkige gezichten en dan kwam het bericht dat er nog maar tijd was voor één nummer. Er was ontgoocheling in de zaal omdat de tijd voorbij gevlogen was tijdens dit erg goede concert. Die ontgoocheling verdween snel wanneer Ryan en zijn jongens begonnen aan een twintig minuten durende versie van ‘Mystic Dream’. Psychedelische bluesrock waarin zowel Ryan, Sam als Logan het onderste uit de kan haalden. Meer dan twintig minuten instrumentale muziek waarin geen enkele seconde vervelend is, je moet het maar doen. Niet alleen de muziek nam je mee maar ook wat Ryan McGarvey allemaal op zijn gitaar deed was puur genieten.

Blueszine - Walter Vanheuckelom- Ryan McGarvey 22 oktober 2015-6

Er moest nog een toegift komen, daar was geen ontkomen aan. De Ryan McGarvey band had nog iets speciaals in petto. Logan Miles Nix kwam alleen op het podium en begon aan een briljante vijf minuten durende drum solo. Roffelen, stevige bas drum en veel werk op de toms en de cimbalen deed het publiek genieten en op hun beurt vuurden zij Logan aan met kreten om verder te doen. Ryan en Sam kwamen hun drummer vervoegen en we mochten mee op de stomende rollercoaster van de ‘Joyride Of Love’. Afsluiten deed het trio met een cover, en wat voor één. ‘Immigrant Song’ van Led Zeppelin zou zaal Edma voor de laatste keer die avond in vuur en vlam zetten. In ieder geval een volwaardige afsluiter van een geweldig concert. Wie Ryan McGarvey nog wil zien kan nu zondag 25 oktober terecht in De Momartre in Brussel en op 31 oktober in Café De Noot in Amersfoort.