Eric Gales maakt er een waar feest van

In de Bosuil te Weert speelde onlangs Eric Gales met in het voorprogramma Bettina Schelker, een singer/songwriter die vooral in Zwitserland grote bekendheid geniet maar ook nog eens boks-kampioene is en er ook een boksschool heeft. Ze maakte snel contact met het publiek en duidelijk was te zien dat ze met plezier op het podium stond met een soort vrouwelijke stoerheid. Tussen de zes nummers die ze zong was er tijd voor leuke intermezzo’s en was er zelfs gelegenheid tot meezingen, een leuke start van een fijne avond.

Eric Gales is 40 jaar geleden in Memphis Tennessee geboren en groeide op in een muzikale familie. Op zijn 16e jaar nam hij zijn eerste plaat op. Daarna won hij verschillende awards met als hoogste te noemen de “Best Blues Player of 2010”. Gales is een specialist te noemen in harde Bluesrock vermengd met Soul en Funk. Nadat eerst zijn band was aangevangen met de introductie song betrad Gales het podium waarbij er gelijk een siddering door de zaal ging, een rustige Soulsong kwam direct daarna recht uit zijn hart. Met veel expressie, gevoel en passie werkte hij zich door het repertoire heen met een kundige band met bassist Terrence Baize en drummer Nicholas Hayes, met zijn vrouw LaDonna Gales en Charles Freeman als achtergrondzangers.

Na wat nummers gespeeld te hebben maakte Eric een praatje waar hij wat moeite had met het uitspreken van de naam Weert dat nu te boek staat onder ‘Weird’; een leuk grapje.  Tussen de nummers door liet Gales merken een leuk verteller te zijn, iets dat in de muziekwereld niet zo veel voorkomt.

De ingetogen sfeer veranderde op gegeven moment in een feestsfeer; iedereen werd zelfs uitgenodigd om mee te zingen. Jammer is dat de band met een te groot aantal decibellen speelde, hierdoor was het geluid niet echt optimaal.  Gales had het zo naar z’n zin dat hij aankondigde snel naar ‘Weird’ terug te komen. De muzikale grappen en grollen zijn niet van de lucht, het grappigste concert ooit vonden velen en ook al stond ‘Voodoo Chile’ in de toegift, het was voor velen de beste versie die ze ooit als cover gehoord hadden.

Na twee uur gitaarspektakel was het gedaan, dat Gales een feest kan bouwen is een feit, de manier waarop hij speelde, zong en vertelde was heel aanstekelijk. Iedereen sprak over het leukste concert van het jaar. Na afloop nam de band uitgebreid de tijd om met de fans op de foto te gaan en een praatje te maken. Het was nog lang gezellig en onrustig in de Bosuil in ‘Weird’.

foto’s (c) Walter Vanheuckelom