Interview met The Mentulls

The Mentulls is een jong trio uit de UK. Twee jaar geleden waren ze al eens in Nederland als support act voor Wisbone Ash. Nu waren ze terug in Nederland om hun nieuwe album ‘Reflections’ te promoten. We hadden het geluk dat we voor het concert in Beek tijdens het Baeker Blues Side Festival even met het drietal mochten praten over hun album en hun muziek.
Interview The Mentulls - Blueszine - 17 oktober 2015-1
Hallo Andrew, Jamie en Nick, welkom en bedankt dat jullie wat tijd wilden vrijmaken  voor ons. Kan elk van jullie zich apart voorstellen aub? En wie is volgens jullie de beste muzikant op jullie instrument.
Andrew Pipe: Hallo, ik ben Andrew, negentien jaar oud en ik speel gitaar en neem de zang voor mijn rekening. De beste gitarist? Dat is een heel moeilijke vraag, maar ik denk dat Joe Bonamassa de beste gitarist is. Toch zeker de beste van zijn generatie.
Jamie Pipe: Hallo, ik ben Jamie, tweeëntwintig jaar oud en bespeel de toetsen bij de Mentulls. Voor mij is Thijs van Leer van Focus de beste toetsenist ooit. De eerste man op de klavieren die me boeide was de toetsenist van Jethro Tull, maar toen ik Thijs hoorde was ik meteen verkocht. Zijn spel op het Hammond was weergaloos.
Dat is eigenlijk een kerel van voor je tijd, hoe heb je hen leren kennen?
Jamie: Door te luisteren naar hun werk. Gelukkig had mijn vader muziek van deze artiesten en bands in zijn platen collectie.
Nick Colman: Hallo, ik ben Nick, twintig jaar oud en ben drummer bij The Mentulls. Dat is een gevaarlijke vraag en het is moeilijk om één naam te geven, omdat elke drummer apart is door de manier waarop hij speelt. Maar mijn favoriete drummers zijn Jojo Mayor en Benny Greb. Dit zijn er twee, maar mijn lijstje is wel langer.
Hoe en wanneer zijn The Mentulls ontstaan?
Jamie: The Mentulls zijn jaren geleden begonnen als duo. Jamie en ik waren bezeten door muziek en we speelden thuis veel samen. Ons eerste optreden was in 2008, we waren toen nog heel jong. In 2009 is Nick dan bij de band gekomen. De Mentulls zoals we nu bestaan, zijn begonnen in 2009.
Nick: We kenden elkaar van school. We gingen alle drie naar dezelfde school.
Jamie: Toen we op zoek waren naar een drummer, zochten we eerst op onze school. We hadden geluk want Nick zat op onze school, hij deed auditie bij ons en dat klikte meteen.
Dat heeft veel voordelen als je niet te ver uit elkaar woont.
Jamie: Inderdaad, we zien elkaar heel regelmatig en ook voor de repetities is het gemakkelijk als je maar tien minuten van elkaar woont.
 Interview The Mentulls - Blueszine - 17 oktober 2015-3
Vanwaar komt de naam The Mentulls? Heeft die naam een speciale betekenis voor jullie?
Jamie: De naam is eigenlijk geïnspireerd door en afgeleid van Jethro Tull. Jethro Tull was jamie en mijn eerste favoriete band. Jethro Tull — Men from Tull — Mentulls. We vonden het meteen een coole en toffe naam.
Als ik jullie zo enthousiast hoor praten over Jethro Tull, Focus, Wisbone Ash, Yes enz. dan zijn jullie eigenlijk veertig jaar te laat geboren.
Allen samen: Ja, eigenlijk wel. Gedurende die jaren is veel van onze favoriete muziek gemaakt.
Vele mensen kennen jullie misschien nog niet, maar het is niet de eerste keer dat jullie in Nederland spelen. In 2013 waren jullie al hier voor een paar concerten als support act voor Wisbone Ash. Hebben jullie daar goede herinneringen aan?
Jamie: Heel goede herinneringen. Wisbone Ash is een top band en we mochten in heel goede concert zalen spelen en kregen goede recensies. Het was een mooie ervaring.
Nick: Ontegensprekelijk één van de beste momenten voor mezelf en de band.
Andrew: Het was inderdaad een heel mooie en leerrijke ervaring. We hebben fantastische mensen ontmoet. Er was steeds veel publiek op deze concerten. We hebben ook veel geleerd van Wisbone Ash. Het waren ook toffe muzikanten en ze toonden ook veel interesse in onze muziek.
Hoe noemen jullie de muziek van The Mentulls?
Andrew: Dat is moeilijk samen te vatten in één woord omdat er verschillende muzikale genres in onze muziek zitten. Er zit veel bas, drum bluesrock en progressieve melodieuze bluesrock in onze muziek. En natuurlijk vind je veel rock invloeden van Pink Floyd, Yes, Jethro Tull, Genesis, Wisbone Ash, Focus, enz. en blues  invloeden van Joe Bonamassa, Aynsley Lister en Ian Parker in onze muziek.
Nick: Als je het toch kort moet samen vatten zou ik het progressieve bluesrock noemen.
Nick, hoe voelt het om in een drie mans band te spelen samen met twee broers?
Nick: Dat geeft geen probleem. Jamie en Andrew zijn heel goede vrienden van me en we kennen elkaar al jaren. Het grote voordeel is dat we alle drie ook dezelfde muzikale smaak hebben en dat is heel belangrijk in een groep. Ik ben blij dat ik deze jongens ken.
Interview The Mentulls - Blueszine - 17 oktober 2015-4
Jullie hebben geen  bassist. Is dat een bewuste keuze?
Andrew: Toen Jamie en ik nog een duo waren, begon Jamie op een bepaald ogenblik de bas partijen te spelen op de toetsen. We vonden dat goed klinken.
Jamie: We hebben nooit het gevoel gehad dat we een bassist nodig hadden. Wij zijn niet de enige band die spelen zonder bassist. Kijk maar naar Matt Schofield, Carolyn Wonderland enz..
Jamie, geeft het geen probleem om ook de bas partijen te moeten spelen op je klavier?
Jamie: In het begin wel, maar eens je het gewend bent niet meer.
Ondanks jullie jonge leeftijd hebben jullie al drie albums op jullie naam. Hoe kijken jullie terug op deze drie albums en wat is het verschil tussen de drie albums?
Andrew: Er zit een natuurlijke progressie in onze muziek. Het derde album ‘Reflections’ klinkt ook veel meer volwassener dan ‘The Long Road Home’ uit 2011. Je leert door de ervaring betere nummers schrijven en door de studio ervaring in verschillende studio’s leer je de nummers beter afwerken. Het is een natuurlijk proces.
Nick: De muziek van The Mentulls groeit samen met ons. We zijn nog jong en leren nog elke dag. Zoals Andrew al zei, het verschil tussen ons eerste en ons laatste album is erg groot.
Op het album staat dat alle nummers door jullie geschreven zijn. Hoe gaat dat in zijn werk bij The Mentulls?
Nick: Soms gedurende een jam tijdens de repetities, maar meestal komt Andrew met een gitaar riff of Jamie met een bas riff naar de repetitie en werken we het daar al voor een stuk uit. Dan neem ik het mee naar huis om te oefenen en probeer ik welke drum partij er het best bij dat bepaald nummer past. Bij de volgende repetitie leggen we alle drie onze ideeën voor en halen er het beste uit.
Andrew: Ook hier is het een natuurlijk proces. Iemand heeft een idee of een riff en werpt het in de groep. Is het idee of de riff goed dan werken we het samen verder uit.
Wayne Proctor is de producer van het album. Waarom Wayne Proctor en wat heeft hij het album bijgebracht?
Jamie: Wayne houdt erg van progressieve rock, maar hij is vooral erg bekwaam en behulpzaam. Hij kent zijn job erg goed en hij heeft ons heel goed geholpen bij het schrijven of herschrijven van arrangementen. Wayne heeft heel goede ideeën over hoe iets moet klinken. We kennen Wayne al verschillende jaren. Hij speelde regelmatig op hetzelfde festival als wij of in dezelfde concert zaal. Op een keer vroeg hij of hij onze volgend album mocht producen en daar waren we alle drie heel tevreden mee, dus werd Wayne de producer van ‘Reflections’.
Interview The Mentulls - Blueszine - 17 oktober 2015-2
Zijn jullie tevreden over zijn werk op ‘Reflections’?
Alle drie in koor: Heel tevreden, op alle gebied. Zeer bekwame producer en een heel vriendelijke en behulpzame man.
Ik heb genoten van het album ‘Reflections’, het is een enorm sterk album. Waarom is de uitstekende titelsong opgesplitst in twee delen in plaats van één extra lang nummer?
Andrew: Reflections heeft twee delen omdat we een muzikaal thema wilden op het album. Het instrumentale ‘Reflections’ was het eerst klaar. Nadat ‘Reflections II’ klaar was hebben we de twee nummers vergeleken. Het was vanzelfsprekend dat we de volgorde zouden omdraaien. In ‘Reflections II’ werd gezongen, en het was dus normaal dat we dit nummer ‘Reflections’ zouden noemen en het instrumentale nummer ‘Reflections II’. Daarna hebben we beide nummers wat bijgewerkt zodat er een deel gelijkenissen waren in beide songs. We wilden een soort melodieuze rock sound creëren met twin guitars zoals Focus dat deed in de jaren zeventig.
‘Passage Of Time’ doet terug denken aan progressieve bands van een paar decennia geleden. Met alleen de grommende basdrum op de achtergrond, begint Andrew Pipe zijn gitaar solo zachtjes op te bouwen, tot alles in een flits explodeert en de drie muzikanten alle registers open trekken en een geweldig geluid produceren. Van wie komt dat idee?
Nick: Wayne Proctor.
Andrew: Inderdaad, dat was Wayne’s idee. Hij is heel handig met arrangementen en hij houdt net als wij van veel dynamiek in de muziek. Voor mezelf zijn melodie en dynamiek de twee belangrijkste delen van een goed nummer.
Waarom hebben jullie Aynsley Lister gevraagd om mee te spelen op ‘Time To Focus’?
Andrew: In ‘Time To Focus’ is zijn er twee gitaar solo’s en het leek ons leuk om de tweede solo door iemand anders te laten spelen. Het werd Aynsley Lister omdat hij één van onze favoriete gitaristen is en een fijn man. Hij woont vlakbij de studio waar het album opgenomen is en hij was dadelijk akkoord om mee te spelen op het album.
Het album staat bol van waanzinnig sterke gitaar riffs. Danny Bryant noemde je de beste jonge Britse gitarist. Wat doet dat met je?
Andrew: Dat geeft een geweldig gevoel. Danny Bryant is een groot gitarist en als die je werk waardeert dan geeft je dat nog meer kracht om verder te doen. Er zijn in de UK een heleboel erg sterke jonge gitaristen en als Danny dan zegt dat je de beste bent dan betekent dat heel veel voor mij.
Met wie zouden jullie in de toekomst nog graag het podium delen? Graag één naam.
Andrew: Jethro Tull, omdat zij mijn eerste favoriete band waren en zoveel indruk gemaakt hebben op mij.
Jamie: Uriah Heep zou heel leuk zijn.
Wat zijn de toekomst plannen van The Mentulls op korte en iets langere termijn?
Andrew: Blijven verder doen met wat we bezig zijn. Zoveel mogelijk optreden, regelmatig een nieuw album maken en proberen om steeds beter te worden.
Nick: Blijven geloven in wat we doen en er voor zorgen dat we plezier blijven hebben in wat we doen, dan komt de rest vanzelf.
Jamie: Ik ben volkomen akkoord met wat Andrew en Nick zeggen.