Allen Toussaint overleden

De Amerikaanse muzikant/componist en Rhythm & Blues-legende Allen Toussaint is maandag 9 november j.l. na zijn concert in Madrid overleden, hij mocht 77 jaar worden.

Toussaint is een van de grondleggers van de New Orleans-sound en heeft vooral als componist een duidelijk spoor nagelaten. Hij schreef grote hits zoals “Ride Your Pony”,“Working in the Coalmine” en “Get out of My Life Woman”. Deze nummers werden vooral bekend in versies van anderen.

Toussaint was tevens muzikant in de formatie van Dave Bartholomew en begeleidde Fats Domino.

Al vanaf begin jaren 60 heeft Toussaint succes als producer/songschrijver en  werkte hij met grote sterren zoals Fats Domino, The Meters, Dr. John, Etta James en Robert Palmer. Zijn grootste successen als producer beleefde hij met LaBelle waarvoor hij de hit ‘Lady Marmalade’ produceerde en met Paul McCartneys Wings-album Venus and Mars. Hij schreef veel liedjes onder het pseudoniem Naomi Neville;  The Pointer Sisters namen ‘Yes, we can can’ van hem op.

Begin deze eeuw werd de aandacht voor zijn werk weer groter. Popster Elvis Costello pikte dit op en nam met hem het album River in Reverse op, in de nasleep van orkaan Katrina die New Orleans toetakelde. 

In juni van dit jaar was Toussaint onder meer nog te zien in de North Sea Jazz club in Amsterdam, vanaf 24 oktober j.l. deed hij mee aan de Legendary Rhythm & Blues Cruise op de MS Amsterdam dat hem weer in Europa bracht voor een korte tour maar hem helaas niet verder bracht dan Spanje.

foto’s (c) Glade Bilby II – allentoussaint.com