Layla Zoe na druk 2015 op weg naar nog drukker 2016

Layla Zoe was onlangs in België; de Canadese zangeres veranderde net daarvoor van platen label, en tekende bij het grote label RUF Records. Het was voor BluesZine het geschikte moment om eens te praten met de firegirl over haar
vorig album en haar toekomst plannen.

afa4a76e-0fa9-4b55-a15b-0e5af99dc0ce2015 was een zeer goed muzikaal jaar voor Layla en de goedlachse zangeres kan dat alleen maar beamen. “Het is inderdaad een heel goed jaar geweest met heel veel optredens, zowel in clubs als op festivals. Mijn laatste studio album ‘The Lily’ was erg succesrijk en met het dubbel live album ‘Live At The spirit Of 66’ dat begin dit jaar verscheen werd dat succes nog overtroffen. Het komt er nu op aan om met het volgend album het succes te bestendigen. Ook in Engeland begint het goed te lopen.”

Layla Zoe heeft hier in Europa veel optredens gehad maar ook op een paar mooie festivals gespeeld zoals Duvelblues en Bospop. Op het Bospop Festival lag de volle tent in een mum van tijd aan je voeten. Dat moet een geweldige ervaring geweest zijn. “Inderdaad, dat was een geweldige ervaring”, aldus Zoe, “Bospop in Weert is een zeer groot festival, maar het is meer een rock dan een blues festival. Als je dan met bluesmuziek de hele tent kan meekrijgen dan is dat gewoonweg zalig. Dat optreden op Bospop, is er één dat ik me nog lang zal herinneren. Als je zoveel positieve respons krijgt van je publiek dan heeft dat automatisch een positieve invloed op de band en op mezelf.”

Haar recentste dubbel-live-album ‘Live At The Spirit’ doet het goed. De zangeres krijgt veel goede reacties op dit live album. “Zelf ben ik er ook heel tevreden over”, beaamt Layla, “In het begin was het de bedoeling om slechts een gedeelte van het concert in de Spirit op één cd te zetten, maar de sfeer, het publiek en de kwaliteit van de opnames waren zo goed dat Henrik en ik besloten om het ganse concert op cd te zetten en er een dubbel live album van te maken.”

In The Lily zijn haar teksten heel persoonlijk. Het gemis van haar vader, het onbezorgde leven in haar moeders huis, de liefdes in d’r leven. Het is moeilijk om je leven en gevoelens te delen met zoveel vrienden maar ook onbekende mensen. “Als een artiest of een schrijver wil communiceren met zijn fans dan kan dat alleen via het gezongen of geschreven woord. Ik wil zo eerlijk mogelijk met mijn fans communiceren en dan moet je soms heel diep in je eigen hart en ziel durven kijken, dat is nu eenmaal onvermijdelijk.” Dat ze zo eerlijk isover haar gevoelens en ervaringen wordt goed gewaardeerd door de fans. “Het is altijd leuk om van fans te horen wat bepaalde teksten bij hen losgemaakt hebben, of dat zij dezelfde ervaringen meegemaakt hebben en dat ze door mijn teksten die ervaringen beter kunnen verwerken. Zoiets maakt me blij en spoort me nog meer aan om op dezelfde weg verder te gaan.”

De samenwerking met Henrik Freischlader lijkt wel een succesformule? Op ‘Sleep Little Girl’ was hij al nadrukkelijk aanwezig en op ‘The Lily’ nog meer. “Henrik en ik voelen elkaar op muzikaal gebied erg goed aan. Op ‘Sleep Little Girl’ was de tijd te kort voor Henrik om zijn stempel volledig te drukken op het album. Voor ‘The Lily’ heeft hij alle muziek geschreven en ook bijna al de instrumenten bespeelt. Hij heeft geweldig veel ideeën en vroeg me regelmatig om zaken anders te zingen dan ik gewoon was. In het begin twijfelde ik wel, maar na het geprobeerd te hebben, deelde ik de mening van Henrik wel. Het enige wat ik op ‘The Lily’ gemist heb is mijn band. Henrik en ik hebben het album onder ons tweeën gemaakt.”

Layla Zoe staat sinds een maand niet meer onder contract bij Cable Car Records van Freischlader. Ze tekende een contract bij het grotere RUF label. Fans vrezen dan ook dat de samenwerking met Henrik gaat stoppen. Layla zelf is er open over: “Stoppen is een groot woord, Henrik en ik zijn vrienden voor het leven”, bekent ze. De samenwerking zal sowieso minder uitgesproken zijn omdat Henrik momenteel in volle voorbereiding is voor een nieuwe muzikale start met zijn trio. “Zoals ik zojuist al vertelde, miste ik mijn band tijdens de opnames van mijn vorige album ‘The Lily’. In mijn volgende album wil ik mijn band veel meer betrekken. Zo zullen de nummers geschreven worden door gitarist Jan Laacks en mezelf. Jan heeft veel nieuwe en frisse ideeën die we momenteel aan het uitwerken zijn. Ik verwacht er heel veel van.”, geeft Layla de aankomende veranderingen weer.

‘The Lily’ dateert van 2013. Zoe geeft daan dat het de bedoeling is om in het voorjaar van 2016 een nieuw album uit te brengen, maar details daarover wil de zangeres nog niet kwijt. Ook is ze volgend jaar één van de drie gezichten van de Blue Sisters tijdens RUF Blues Caravan. “Eerst twijfelde ik om deel uit te maken van dit project”, bekend de zangeres, “Dat we met drie vrouwelijke artiesten deze Blue Sisters tour van de RUF Blues Caravan zouden dragen deed me de knoop doorhakken om toch deel te nemen. Je weet dat ik altijd probeer om vrouwelijke zangeressen en muzikanten meer aandacht te geven in de blues wereld. Soms was ik op een festival de enige vrouwelijke artiest, terwijl er zoveel heel goede zangeressen en vrouwelijke muzikanten zijn. Dus dit leek me een ideaal promo project om meer aandacht te krijgen voor vrouwen in de blues muziek. Ik kende de twee andere meisjes niet, maar tijdens onze eerste ontmoeting in Berlijn, we waren daar om een promotie film van de Blue Sisters tour te maken, leerde ik Tasha Taylor en Ina Forsman kennen en het klikte meteen tussen ons. We zijn drie heel verschillende zangeressen maar toch ook complementair.”

2016 gaat nog drukker worden dan 2015; Een nieuw solo album, het album promoten en dan ook nog de RUF Blues Caravan met heel wat optredens. “Het zal in ieder geval heel druk worden, maar de RUF Caravan wordt in blokken van een maand afgewerkt en daarna een pauze. Gedurende die pauzes is er dan tijd om met mijn eigen band concerten te gaan spelen. Het positieve aan de RUF Caravan is dat deze locaties aandoet waar ik nog niet geweest ben en dat ik langs deze weg misschien wel nieuwe poorten kan openen.”, sluit Layla Zoe af.